Stelling van de dag

‘Euforie van kabinet over eigen Miljoenennota is terecht’

18 september 2019

Nederlanders gaan er volgend jaar flink op vooruit. Het kabinet Rutte III trekt de portemonnee voor lastenverlichting en gaat fors investeren om de economie te versterken.

‘Werken loont,’ lijkt het nieuwe mantra. Vooral werkenden gaan er volgend jaar flink op vooruit, veel meer dan niet-werkenden. Zo wordt de arbeidskorting hoger; daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Ook gaat de energiebelasting omlaag.

Lees ook over de Miljoenennota: Rutte strooit met geld van volgende kabinetten

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), berekende voor 117 voorbeeldhuishoudens de koopkracht. Alle huishoudens gaan erop vooruit, tenminste, als de economie zich ontwikkelt zoals nu voorspeld. Met name midden- en hogere inkomens krijgen het beter: huishoudens die tussen de 56.000 en 81.000 per jaar verdienen, gaan er 2,4 procent op vooruit. Uitkeringsgerechtigden krijgen er 1,2 procent bij en gepensioneerden ook 1,2 procent.

Oude wijn in nieuwe zakken

Maar wie goed kijkt, ziet vooral oude wijn in nieuwe zakken. Nieuwe belastingverhógingen liggen in het verschiet, schreef Elsevier Weekblad-redacteur Joris Heijn dinsdag al.

Een flink deel van de lastenverlichting die het kabinet de afgelopen weken bij elkaar heeft gesprokkeld, is eigenlijk het naar voren halen van al eerder beloofde belastingverlagingen voor 2021. Die waren op haar beurt weer het naar voren halen van wéér eerder gedane beloftes. Namelijk dat de belastingen zouden worden verlaagd, als compensatie voor het versoberen van de hypotheekrenteaftrek.

Het enige ‘nieuwe’ geld voor burgers, is 800 miljoen euro aan hogere arbeidskorting op de belasting. Vrij mager voor een kabinet dat raamt dat de belastinginkomsten volgend jaar met ruim 9 miljard zouden stijgen.

Bovendien stijgen de uitgaven van het rijk volgend jaar voor het eerst in tien jaar weer als percentage van de economie, vooral door het klimaat- en pensioenakkoord. Dat verkleint de ruimte om de lasten in de toekomst te verlagen – er zijn immers steeds meer belastinginkomsten nodig als de uitgaven stijgen. 

Dreigende pensioenkortingen gooien roet in het eten

En of gepensioneerden er echt op vooruitgaan is nog maar de vraag, zegt het Nibud. ‘Sommige pensioenfondsen hebben al laten weten dat zij volgend jaar misschien op de aanvullende pensioenen moeten korten. In dat geval zal de koopkracht voor deze gepensioneerden veel minder stijgen of zelfs dalen.’

Maar het kabinet is erg tevreden over de Miljoenennota en het feit dat iedereen erop vooruitgaat. De weg vrij is om aan de slag te gaan met het uitvoeren van het Klimaat- en Pensioenakkoord. ‘De keuze voor een klimaatneutraal Nederland in 2050 is even noodzakelijk als kansrijk,’ schreef de coalitie eensgezind in de Troonrede. Ook op twitter reageerden politici positief: ‘Mooi dat de Koning aanpak werkdruk leraren benoemde: 333 miljoen euro direct naar de scholen. En volgend jaar nog meer. Er is een lerarentekort, maar de werkdruk van docenten in het basisonderwijs is eindelijk aangepakt,’ twitterde D66-Kamerlid Jan Paternotte.

‘We zetten stappen vooruit,’ reageerde staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz wees op de hogere koopkracht voor burgers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Klopt Rutte III zich onterecht op de borst en is het allemaal niet zo rooskleurig? Of moet er niet zo worden gesomberd en is het een goede zaak dat iedereen erop vooruit gaat? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.