Na de ministerraad

Rutte: ‘Niet lacherig doen over democratie’

30 augustus 2019Leestijd: 2 minuten

Er zijn toch aanwijzingen dat toenmalig minister Ivo Opstelten (VVD) zich heeft bemoeid met de vervolging van PVV-leider Geert Wilders. Het was het nieuws van de dag. Maar erop reageren wilde premier Mark Rutte (VVD) na de ministerraad niet.

De zaak is onder de rechter. En dan is het volgens Rutte goed gebruik om er vanwege de scheiding der machten als politicus het zwijgen toe te doen.

RTL had stukken bemachtigd waaruit blijkt dat Opstelten zich heeft bemoeid met de strafzaak tegen Geert Wilders, terwijl dit telkens werd ontkend. Wilders spreekt van ‘maffiapraktijken’, en ook regeringspartij D66 is kritisch.

Het proces-Wilders: geen parlementair onderzoek

Kamerlid Maarten Groothuizen (D66) wil dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) ‘orde op zaken stelt na de chaos die de VVD op het departement heeft aangericht’.

Reserveminister

Rutte was na de ministerraad ook niet spraakzaam over de ‘designated survivor’ die het kabinet aanwijst voor Prinsjesdag. Deze reserveminister zal niet in de Ridderzaal zijn voor het geval het land of de Ridderzaal door een ramp of aanslag wordt getroffen.

Vorig jaar besloot het kabinet naar een idee van D66 tot deze voorzorgsmaatregel, maar op Prinsjesdag zaten toch alle ministers in de Ridderzaal. Dit keer zal een minister ontbreken, maar wie dat zal zijn, wilde Rutte niet zeggen. D66 liet zich overigens inspireren door de gelijknamige Amerikaanse tv-serie waarin een lid van de regering ook is aangewezen als overlevende.

Praat mee over de stelling van de dag over het democratiefestival

Op een vraag over het Democratiefestival was Rutte  uitgesproken. Hij deelt de kritiek erop niet. Als hij vrijdagavond niet naar het VVD-fractieweekeinde had gehoeven en morgen naar de herdenking van de Slag om de Schelde, was hij zelf misschien wel gegaan.

Over de hoon volgend op de geringe belangstelling voor het festival van het publiek, zei Rutte: ‘We kunnen er lacherig over doen. Dat doe ik niet, omdat het beeld dat we zien in de wereld toont dat vrijheid, democratie, mensenrechten, onafhankelijke rechters, geen gegevenheid is. En dan ben ik er trots op in een land te wonen waar dat wel is. Ik vind dat je wegen moet zoeken om daar regelmatig bij stil te staan.’

Rutte probeert het leven overzichtelijk te houden

Gevraagd naar een reactie op het vanwege werkdruk vertrekkende VVD-Kamerlid Arno Rutte zei de premier: ‘Ik probeer het leven overzichtelijk te houden. Ook vanwege de werkdruk bij mezelf en dat betekent dat ik mij maar niet uitlaat over de werkdruk van Kamerleden en ook respectvol kennis neem van wat de voorzitter erover gezegd heeft. Maar ik moet mij uitlaten over zaken die uit mijn ambt voortkomen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.