Stelling van de dag

‘Nederland moet opkomen voor atheïsten in het buitenland’

22 augustus 2019

De Nederlandse regering moet opkomen voor de rechten van ongelovigen over de grens. Ook zou er bij rechtszaken tegen ongelovigen in het buitenland vaker een vertegenwoordiger van de Nederlandse staat aanwezig moeten zijn. Dat kan leiden tot lagere straffen.

Daarvoor pleit D66 donderdag in Trouw. De partij heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend.

‘Veel landen komen op voor christenen die in de knel zitten, maar tegen de verdrukking van atheïsten wordt veel minder opgekomen,’ zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in de krant. Hij wil dat de ministers Stef Blok (VVD) en Sigrid Kaag (D66) zich steviger gaan uitspreken voor de rechten van ongelovigen.

Saudi-Arabië, Pakistan, Indonesië en Bangladesh zijn voorbeelden van landen waar de bewindslieden misstanden kunnen aankaarten. Volgens Sjoerdsma is het de op twee na grootste vervolgde groep ter wereld.

Nederland telt meer ongelovigen dan gelovigen

‘Volgens de VN-rapporteur die over vrijheid van religie gaat, hebben landen als Nederland bij uitstek het gezag hiervoor,’ zegt de D66’er. Nederland telt sinds vorig jaar als een van de weinige landen ter wereld meer ongelovigen dan gelovigen.

Eerder dit jaar stelde het kabinet een gezant geloofsvrijheid in om de rechten van vervolgde gelovigen op de agenda te houden. Die kwam er op voorspraak van de christelijke coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. Wat Sjoerdsma betreft spreekt de gezant zich ook uit voor de rechten van niet-gelovigen.

Wat vindt u? Moet Nederland zich hardmaken voor ongelovigen in het buitenland? Of moet Nederland juist stoppen overal politieagent te willen spelen? Praat mee over de Stelling van de dag:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.