Stelling van de dag

‘Beschamend dat in een land als Nederland daklozenaantal verdubbelt’

23 augustus 2019Leestijd: 2 minuten

Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar verdubbeld. Vooral jongeren zijn de dupe.

Dat blijkt vrijdag uit schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 leefden zo’n 39.300 mensen op straat, 12.500 van hen zijn tussen de 18 en 30 jaar. Van alle 18- tot 65-jarige daklozen heeft 57 procent een migratieachtergrond.

Dit verhaal uit Elsevier Weekblad van deze week mag u niet missen: Waarom de machtsverdeling in de provincies nogal scheef uitpakt

Het gaat hier alleen om mensen die in de openlucht slapen, gebruikmaken van de noodopvang of niet-structureel bij vrienden/familie logeren. Immigranten die illegaal in Nederland en dakloos zijn, zijn niet meegerekend. De toename is opvallend, omdat de Nederlandse economie vooralsnog goed draait.

De belangrijkste oorzaak blijkt een gebrek aan betaalbare woningen. Beleidsadviseur van Federatie Opvang Rina Beers zegt in dagblad Trouw dat zij steeds vaker ‘economische daklozen’ ziet, mensen die zelfredzaam zijn en soms zelfs werken, maar door pech of relatief kleine problemen op straat terechtkomen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen noemt het korten van de uitkering als een belangrijk obstakel voor welwillenden die een dakloze in huis willen nemen.

Blokhuis is zich ‘rot geschrokken’

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) is zich naar eigen zeggen ‘rot geschrokken’ van de cijfers, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Dat de toename zo fors is, dat is een tegenvaller. Zeker als je je realiseert dat bij elke dakloosheid veel ellende aan de hand is voor de individu en de omgeving.’ Blokhuis erkent dat het aantal betaalbare woningen ‘echt een enorm probleem’ is. ‘We zouden ons moeten schamen dat we er in zo’n rijk land niet in slagen om mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te bieden.’

De cijfers zijn pijnlijk voor het kabinet omdat het juist de ambitie heeft dat eind 2021 geen enkele jongere tussen de 18 en 27 jaar in de opvang of op straat hoeft te leven.

Experiment in dertien gemeenten

Vlak voor de zomervakantie is een actieprogramma begonnen om dakloze jongeren aan huisvesting te helpen. Ze mogen 10.000 euro investeren in hun toekomst. Dat kan worden gebruikt voor het afbetalen van schulden, of het regelen van een woon- of werkplek. Dertien gemeenten doen mee aan de proef.

Wat vindt u? Hoe moet Nederland het daklozenprobleem oplossen? En wat vindt u ervan dat het aantal daklozen zo is toegenomen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.