Aanslag

Trampassagier in Utrecht werd gebruikt als menselijk schild

10 juli 2019

Toen Gökmen T. op 18 maart zijn wapen richtte op passagiers in de Utrechtse tram, trok een jonge kerel een andere man naar zich toe en gebruikte hem als menselijk schild. Tijdens een vluchtpoging naar de uitgang van de tram, hield hij de oude man tussen zichzelf en de schutter.

De schokkende scène werd vastgelegd door de bewakingscamera in de tram. Elsevier Weekblad maakt van dit voorval melding in het zomernummer, dat deze week verschijnt.

Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven, onder wie een 74-jarige man. Hij is niet degene die als menselijk schild werd gebruikt.

Beelden strikt geheim

Lees hier het hele verhaal achter de onthulling: Op jungletraining met het Korps Mariniers

De beelden van de bewakingscamera in de tram zijn tot nu toe strikt geheim. De Dienst Speciale Interventies van politie, mariniers en commando’s bestudeerde de beelden uitgebreid. Elsevier Weekblad sprak met bronnen in het Korps Mariniers. Zij noemden de beelden schokkend.

De scène is precies het omgekeerde van wat er in december 2009 gebeurde aan boord van vlucht NW 273 van Amsterdam naar Detroit. Een Nigeriaanse terrorist probeerde toen een bom tot ontploffing te brengen. Passagier Jasper Schuringa (32) greep in. Hij klom over de stoelen, wierp zich op de aanslagpleger en hield hem tot aan de landing in een houdgreep.

Jungletraining van het Korps Mariniers

In Utrecht probeerde een jongeman zich te verschuilen achter een veel oudere medepassagier. In Elsevier Weekblad tonen mariniers geen begrip voor dit gedrag, waarbij iemand een minder weerbare lotgenoot gebruikt om het eigen hachje te redden. Als in zo’n situatie van ultiem geweld iedereen zich probeert te redden door weg te kruipen achter een ander, wordt het totale gevaar juist groter. Mariniers worden getraind om gezamenlijk op te trekken en dat is uiteindelijk ook in ieders persoonlijke belang.

Elsevier Weekblad was bij de jungletraining van het Korps Mariniers in Belize (het voormalige Brits Honduras). De mariniers werden in het zeer dichtbegroeide oerwoud en mangrovebossen getraind op man-tegen-man-gevechten en extreem chaotische situaties, onder meer om zich te prepareren voor strijd tegen terroristen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.