Henk Otten slaat terug: ‘Baudet is als een sekteleider’

26 juli 2019Leestijd: 4 minuten
Henk Otten behoudt zijn zetel in de Eerste Kamer ANP

Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie Henk Otten slaat vrijdag hard terug na beschuldigingen van fraude met subsidiegeld. ‘Nu komt Henk de Tank, mijn bijnaam, weer om de hoek.’ De vier belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

‘Baudet is als een sekteleider’

In het AD windt Otten er vrijdag geen doekjes om: ‘Jullie zijn nu gewoon getuige van de genadeslag. Baudet wil mij al langer kapot maken. Mijn reputatie, mijn carrière. Hij is als een soort sekteleider die club aan het besturen en daar wil hij mij niet bij hebben. Zo simpel is het. Er is geen plek op de rots.’ Het zegt volgens hem ‘veel over hoe Baudet karakterologisch in elkaar zit’.

‘Hij wil de geschiedenis herschrijven. Mij uitwissen als medeoprichter. Zoals ze dat deden ten tijde van Stalin. Wegpoetsen van de foto’s. Gewoon omdat hij niemand anders duldt aan het hoofd van zijn partij. Daarom heeft hij allemaal metgezellen neergezet in de top. Hij heeft een complete hofhouding om zich heen verzameld. Het is gewoon sektarisch geworden. Het moet allemaal om hem draaien.’

Ook beschuldigt Otten Baudet ervan partijgeld te hebben gebruikt voor een vakantie in Thailand. Het ging om een bedrag van drie- tot vierduizend euro, die Baudet weer terugstortte nadat hij erop gewezen werd.

Otten moest Baudet naar eigen zeggen tegenwicht bieden, maar daar kan de FVD-leider volgens hem niet mee omgaan. Door ‘flauwekul’ als ‘die gekke boreale speech’ na afloop van de Provinciale Statenverkiezingen is FVD volgens Otten buiten veel provinciebesturen gebleven. ‘De partij is nu een vehikel geworden voor zijn eigen academische en filosofische aspiraties.’

In april lag Otten overhoop met Baudet, lees hier het hele verhaal terug:

FVD’er Otten maakte 30.000 euro over aan zichzelf

Donderdag werd bekend dat Otten aangifte doet tegen Baudet van smaad. ‘Nu komt Henk de Tank, mijn bijnaam, weer om de hoek.’ Hij doet ook aangifte tegen FVD-kopstukken Rob Rooken en Paul Fentrop.

Otten werd woensdagavond uit de Eerste Kamerfractie gezet en geroyeerd na beschuldigingen van fraude met overheidssubsidies. Later werd dat royement weer teruggedraaid, begin volgende week besluit het bestuur of Otten definitief wordt geroyeerd.

Otten is niet van plan zijn zetel in de Eerste Kamer in te leveren en gaat mogelijk verder als Groep Otten.

Gelekt rapport aan GeenStijl

Donderdagavond lekte een rapport over Otten uit aan GeenStijl, dat volgens de site geschreven is door Baudet zelf. Daarin staat onder meer dat Otten 10.000 euro vanuit de partijkas zou hebben overgemaakt naar zijn minnares.

Het rapport stelt dat Forum zich genoodzaakt zag om bij het ministerie van Binnenlandse Zaken te melden dat er mogelijk fraude is gepleegd met subsidiegelden. Volgens Otten draait dat om een factuur van 29.000 euro naar een bedrijf van consultant Robert Baljeu. Die was ook actief voor FVD, maar werd in mei uit de partij gezet vanwege ruzie over dezelfde factuur.

Daarnaast zou er volgens de partij geen ‘deugdelijke administratie’ of ‘verantwoording’ zijn geweest over ‘contante betalingen van leden’ en baten uit de verkoop van FVD-promotieartikelen. Het rapport stelt dat de externe accountant van Forum ‘geen goedkeurende accountantsverklaring heeft afgegeven’ over de jaarrekening van 2018.

‘Er zal heus een keer een bonnetje niet zijn ingeleverd,’ zei Otten donderdag bij Nieuwsuur over de promotieartikelen. Maar volgens hem gaat het om kleine bedragen en klopt de financiële administratie gewoon.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de eigen accountant van de partij lieten donderdag weten dat er een deugdelijke administratie is gevoerd en dat zij van fraude geen aanwijzingen hebben gezien.

Splitsen anderen zich af?

‘Er zijn meer mensen in de partij die heel ongelukkig zijn met de gang van zaken, dus ik sluit niet uit dat meer mensen zich afsplitsen in de toekomst, ook in de provincies en in de Eerste Kamer,’ zei Otten donderdag tegen EenVandaag.

Bij Elsevier Weekblad is bekend dat Baudet op zoek is naar een nieuwe perswoordvoerder als vervanger voor Jeroen de Vries. Volgens Otten is De Vries al aan de kant gezet.

Theo Hiddema: Otten moet zich eerst kunnen verweren

Volgens lid van de Tweede Kamer Theo Hiddema wordt volgende week beslist of Otten definitief wordt geroyeerd.

‘Nu krijg je dit soort gezeik, mooie boel is dat,’ zegt Hiddema vrijdag in Trouw. In april speelde Hiddema nog een bemiddelende rol, nu is daar geen sprake van. ‘Mijn positie is nu heel anders. Ik ben na afloop ingelicht over het door het bestuur reeds genomen besluit.’

‘Henk kan zich niet verweren tegen de beschuldigingen in de tekst. Ik heb hem zich nog niet horen verantwoorden op die punten. Eerst moet hij bezwaar maken tegen de conclusies. Ja, hij heeft donderdag al in de media gereageerd, maar ik heb nog geen echte inhoudelijke wederhoor van hem gehoord.’

Hij weet niets van onvrede of een dreigende scheuring binnen de partij.