Stelling van de dag

‘Betuttelend om stations rookvrij te maken’

31 juli 2019

Spoorbeheerder ProRail gaat roken op alle stations verbieden. Nu zijn er nog aangewezen rookplekken op de stations, maar over twee jaar moeten ook die verleden tijd zijn. Betutteling of een goed besluit?

De spoorbeheerder krijgt naar eigen zeggen veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen. ‘Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers,’ zegt woordvoerder Jaap Eikelboom.

Wat staat er precies in het akkoord?

Nationaal Preventieakkoord: gij zult gezond worden!

ProRail wil niet wachten tot het kabinet in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord voor een gezonder Nederland landelijk een totaalverbod gaat instellen. ‘Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan.’

Volgens De Telegraaf moet nog wel steun worden gezocht bij vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen. Bonden hebben gemengde gevoelens en ook de NS houdt een slag om de arm.

Machinisten en conducteurs willen graag tussen hun ritten door een sigaret opsteken op het perron. ‘Laat dat personeel nou dat plezier, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden,’ zegt bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor in de krant. In gebouwen van ProRail en vervoerders geldt al een rookverbod voor medewerkers en personeel.

Wat vindt u? Is het betutteling van ProRail of is roken op stations niet meer van deze tijd? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.