‘Hiermee zegt Grapperhaus dat hij drugscriminelen niet aan kan pakken’

12 juli 2019Leestijd: 3 minuten
Bezoekers op festival Defqon.1 in Biddinghuizen ANP

Als het aan Ferdinand Grapperhaus (CDA) ligt, wordt het aantal festivals in Nederland flink teruggedrongen. Volgens de minister van Justitie en Veiligheid kunnen politieagenten niet op al die feesten uitgebreid controleren op drugsgebruik, terwijl daar veel soft- en harddrugs worden gebruikt. Een goed idee?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Annette Schols

Dit noem ik symboolpolitiek. Aangezien onze regering, Justitie en Openbaar Ministerie niet in staat zijn de werkelijke oorzaak aan te pakken (namelijk keihard optreden tegen de drugslabs) komen ze met deze schijnoplossing. Wat denkt die kwibus nu eigenlijk, dat als er geen festivals meer worden gehouden, dat dan zomaar miraculeus het gebruik van drugs afgelopen zou zijn? Nou, ik geloof er in ieder geval geen barst van. Ik weet dat, toen ik een jong meisje van 16 was, dat was in 1965, dat toen LSD een bekend fenomeen was. Voor mij had dit allemaal alleen maar een afschrikwekkend effect (wie wil er nu vanaf een hoog gebouw als een vogel naar beneden vliegen?). Maar helaas zijn er vele jongeren die gek zijn op experimenteren, ook als de mogelijkheid bestaat dat het ze hun kop kost. Mijn antwoord op de stelling luidt dus een hartgrondig NEE!

Henk Albarda

Alle festivals in AMSTERDAM moeten gestopt worden, want daar worden de meeste drugs gebruikt. Feitelijk ja tegen de stelling, maar festivals BUITEN de randstad mogen wel doorgaan.

Henk de Hoogt

Weer exact zo’n oplossing waar onze overheid in grossiert, symptoombestrijding, niet meer en niet minder. Wat denkt zo’n Grapperhaus nu zelf, of beter: de ambtenaar die dit verzonnen heeft, dat minder gelegenheid minder gebruik creëert? Wat een onzin, pak liever de bronnen aan, spoor op en veroordeel. Handhaaf eindelijk eens de wet!

Peter Wetzels

Meneer Grapperhaus, droom maar lekker verder.

Het gaat hier om heel groot geld, daarom zullen er ook hele grote maatregelingen moeten worden getroffen door veel mensen en als dat niet kan dan gaat er niets veranderen.

Eva. M. Kellerman

De minister houdt ervan om open deuren in te trappen. Het drugsprobleem is niet van vandaag, maar bestaat al tientallen jaren. Is hij vergeten dat op de Dam in Amsterdam bij het monument, jonge mensen door het gebruik van wiet daar laveloos lagen, totdat de Mariniers de Dam schoon veegden? Toen besloot de PvdA dat er koffieshops moesten komen, nadat zij eerst in de vroege ochtend uren via de Rode Haan VARA op de radio de dagprijzen bekendmaakte. Denkt hij nu werkelijk dat door het inkorten van festivals minder drugs in omloop zijn?

Bezoekers, die de gevaarlijke dope gebruiken kunnen thuis er al mee beginnen.

De minister van Justitie houdt er in het verband met werkelijke gang van zaken een zeer kinderlijke visie op na.

Daniël Slingerland

Omdat mensen drugs gebruiken op een festival moeten er dus minder festivals komen om drugsgebruik af te laten nemen? Dit klinkt op zichzelf al heel krom. Hiermee zegt Grapperhaus eigenlijk dat hij de drugscriminelen niet aan kan pakken. De enige oplossing is het omzetten van de knop in je hoofd, en gewoon van drugs afblijven. Dat is toch niet zo moeilijk?

Hetzelfde is het met vuurwerk. Omdat Grapperhaus om nog onbekende redenen degenen die misbruik maken van vuurwerk niet aanpakt moet vuurwerk voor consumenten maar verboden worden. Terwijl het vuurwerk er niet voor kiest om verkeerd gebruikt te worden. Mensen maken misbruik van festivals door er drugs te gebruiken, maar dan hoeft het festival toch niet verboden te worden? Ik ben het met deze stelling zeer oneens.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.