Eindhoven

Eindhovens dilemma: Pegida-demo op Suikerfeest verboden, nieuwe aangevraagd

04 juni 2019Leestijd: 6 minuten

Pegida is vastbesloten te demonstreren bij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven, nadat de vorige door honderden relschoppers onmogelijk werd gemaakt. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) verbood een actie op donderdag uit veiligheidsoverwegingen, maar de anti-islamorganisatie heeft alweer een nieuwe aangevraagd. Een groot dilemma voor de gemeente, die eerder anti-Zwarte Piet-demonstranten wel toestond.

Waarom mag Pegida donderdag niet demonstreren?

Pegida wilde afgelopen zondag al een herkansing voor de demonstratie die precies een week eerder moest worden afgebroken, maar Jorritsma verleende daar vrijdag geen vergunning voor. ‘Een goede afweging over de openbare orde en veiligheid kost daarom bij deze aanvraag van Pegida voor aanstaande zondag veel tijd, omdat de veiligheid van deelnemers, tegenstanders, moskeebezoekers, buurtbewoners en voorbijgangers gegarandeerd moet zijn,’ zei de burgemeester. ‘Die tijd is dus onvoldoende en daarom mag de manifestatie van Pegida zondag niet doorgaan.’

Alles over de rellen in Eindhoven: Worden verstoorders Pegida-demo nu wel bestraft?

Edwin Wagensveld sprak van een ‘rotsmoesje’ en vroeg direct een nieuwe vergunning voor een demonstratie aan. De anti-islamclub wilde volgens Omroep Brabant rondlopen met Mohammedcartoons en een ‘steniging naspelen’. Maandagavond besloot Jorritsma ook daarvoor geen toestemming te verlenen, omdat hij vreest voor wanordelijkheden.

‘Ook het feit dat Pegida de demonstratie laat plaatsvinden gedurende het Suikerfeest, leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de moslim-geloofsgemeenschap,’ aldus de burgemeester. ‘De politie heeft sterke aanwijzingen dat naast de tegendemonstraties een tegenbeweging op gang wordt gebracht waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd.’

BREAKING NEWS; De anti-islam demonstratie in #Eindhoven van de extreemrechtse neonazi's van de anti-islam beweging…

Posted by Oemmah Nederland on Monday, June 3, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een groep genaamd Oemmah Nederland, die al had gedreigd met een tegendemonstratie als de Pegida-manifestatie zou doorgaan, bedankt burgemeester Jorritsma en de lokale partijen DENK, PvdA en LPDF ‘voor hun inzet om de demonstratie van de extreemrechtse neonazi’s van Pegida niet bij de Al Fourqaan moskee te laten plaatsvinden’.

Oemmah Nederland richt zich ook tot Pegida, en laat weten dat nieuwe demonstraties, ‘ongeacht waar deze in Nederland zal plaatsvinden’ op een tegendemonstratie van moslims kan rekenen. ‘Dit omdat er in de Nederlandse multiculturele samenleving geen ruimte is voor neonazi’s die aanzetten tot haat jegens onze gemeenschap’.

Hoe reageert Pegida?

Direct nadat de gemeente aan Pegida liet weten de demonstratie van donderdag niet toe te staan, heeft de organisatie een nieuwe demonstratie aangevraagd. Dat laat de van oorsprong Duitse actiegroep weten via een bericht op Facebook. ‘Gelijk volgende Pegida demonstratie voor 8.06.2019 (zaterdag, red.) aangemeld in Eindhoven, we gaan zien welke smoes dan gaat komen? Dan is het geen Ramadan, Suikerfeest en op tijd aangemeld!’

Suikerfeest voor Burgemeester Eindhoven belangrijker dan dat autochtonen kunnen demonstreren!Burgemeester Jorritsma…

Posted by Pegida Nederland on Monday, June 3, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Pegida hekelt de burgemeester omdat hij de rechtsstaat niet zou kunnen handhaven. Ook spreekt de organisatie van ‘een structureel probleem’ met de islamitische gemeenschap, ‘die dreigt en gebruik van geweld’. Op Twitter (zie hieronder) verwijst Wagensveld naar een uitspraak van Jorritsma, die na gewelddadige protesten tegen Kick out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de intocht van Sinterklaas vond dat er een grens was overschreden. Hij hekelde ‘het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans’ tegen ‘vreedzame demonstranten’.

Jorritsma zei in november tegen het Eindhovens Dagblad dat hij als burgemeester de taak heeft ‘het recht op vrijheid van meningsuiting [te] bewaren’. Ook landelijke politici, minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) in het bijzonder, spraken schande van het gedrag van tegendemonstranten en spraken de wens uit dat die hard zouden worden bestraft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Waar blijft soortgelijke reactie nu van de burgemeester, na het moslimgeweld van 26 mei in zijn stad!’ vraagt Wagensveld zich af. Volgens hem tonen de verschillende reacties op enerzijds de verstoring van de KOZP-demonstratie en anderzijds de verstoring van de Pegida-demonstratie dat sprake is van ‘meten met twee maten’ door de burgemeester.

Wat vinden Eindhovense politici?

In de Eindhovense gemeenteraad riepen de meeste partijen maandag al op tot een verbod op Pegida-acties, meldt Omroep Brabant. ‘Dit is geen demonstreren, maar provoceren. Het lijkt op een wekelijks uitje,’ zegt bijvoorbeeld PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. Ook fractievoorzitter Adem Topdag van DENK wil de organisatie weren: ‘Dit gaat niet om het laten horen van je eigen mening, dit gaat om treiteren.’

Lees ook het commentaar van Maartje Schulz: Demonstreren moet juist kunnen als het níet uitkomt

Rechtse partijen zijn evenmin enthousiast over de Pegida-demonstratie, maar vrezen dat de gemeente niet anders kan dan die toe te staan omdat er sprake is van een grondrecht. ‘Het lijkt erop dat Pegida misbruik maakt van het grondrecht op demonstreren,’ zegt VVD-fractievoorzitter Joost de Jong, die waarschuwt voor een verbod. ‘Als je daar aan gaat tornen, begeef je je op een hellend vlak.’

LPF-fractievoorzitter Rudy Reker vindt dat Pegida geen toestemming moet krijgen om bij de moskee te demonstreren: ‘Zet ze maar ergens anders neer. Je moet de kat niet op het spek binden.’ Wel benadrukt hij dat burgemeester Jorritsma zich in een lastig parket heeft gebracht door de KOZP-demonstratie bij de Sinterklaasintocht in november wel toe te staan. ‘Toen kon hij niet meer anders dan Pegida toestemming te geven voor een demonstratie bij de Al-Fourqaan moskee.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat laatste benadrukt ook LPF-raadslid Tjerk Langman, die zegt dat het toestaan van de anti-Zwarte Piet-activisten ‘een beslissing [is] geweest met grote gevolgen’. Hij wijst erop dat het argument van Jorritsma dat een demonstratie tijdens het Suikerfeest tot ‘onbegrip en weerstand zou leiden bij de moslimgemeenschap’ niet overtuigend is, omdat ook van tevoren bekend was dat de KOZP-demonstratie tot onbegrip zou leiden bij vierders van het Sinterklaasfeest.

Hoe worden de relschoppers bij vorige demonstratie bestraft?

Vorige week meldde De Telegraaf dat alle zeven aangehouden ‘blokkeermoslims’ – een variant op de ‘blokkeerfriezen’, die taakstraffen tot wel 240 uur kregen opgelegd – vrijuit gingen. Het Openbaar Ministerie (OM) had dat op woensdag 29 mei gemeld, schreef de krant. Nadat columniste Nausicaa Marbe een kritische column had geschreven over het vrijuit gaan van de honderden relschoppers in Eindhoven, reageerde het OM via onderstaande tweet:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet eerder die week nog aan het dagblad weten dat eerst moet worden uitgezocht wie wat precies heeft gedaan. ‘Het kan zijn dat sommige personen met een dagvaarding worden heengezonden. Maar het kan ook zijn dat we er uiteindelijk geen chocola van maken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.