Kamervoorzitter

Arib vaker overhoop met Kamerleden, niet alleen van DENK (video’s)

07 juni 2019

De ruzie tussen Khadija Arib (PvdA) en Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk (DENK), die donderdag werd afgekapt nadat laatstgenoemde collega Sadet Karabulut (SP) had beschuldigd van terreursteun, is niet de eerste botsing tussen de Kamervoorzitter en de partij DENK. Ook andere Kamerleden kregen er recent nog van langs van Arib. Vier voorbeelden op beeld.

Öztürk klaagt over lift Arib aan Bosma: ‘vuilspuiterij’

In juni vorig jaar botste Arib ook al hardhandig met Öztürk. In een debat nam het DENK-Kamerlid het Arib kwalijk dat zij Kamerleden laat meerijden in haar dienstauto en dat zij hier ‘niet transparant’ over is. Öztürk maakte zelfs foto’s van lifters, bijvoorbeeld van PVV-Kamerlid Martin Bosma, die van Arib een lift kreeg naar Amsterdam na een Kamerdebat dat uitliep tot diep in de nacht.

Praat mee over de Stelling van de Dag: ‘Arib had Öztürk moeten laten uitpraten’

Als vervangend Kamervoorzitter overlegt Bosma geregeld met Arib over de gang van zaken in de Tweede Kamer. Overigens zet Arib na afloop van debatten vaker collega’s van allerlei partijen thuis af, lichtte ze toe toen Öztürk daar in onderstaande vergadering vragen over had gesteld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Dit soort vuilspuiterij wil ik van me wegduwen,’ reageerde Arib (10:25), die als Kamervoorzitter over een dienstauto beschikt. ‘Een dienstauto is bedoeld voor woonwerkverkeer,’ verklaarde Arib, ‘niet voor privézaken.’ Öztürk eist een overzicht van de ritten die Arib heeft gemaakt: ‘Wij willen wel zien hoe die hypocriete PVV’er, die geen Marokkaans-Nederlandse Kamervoorzitter wil, wel dagelijks, wekelijks of maandelijks met haar naar Amsterdam rijdt.’

Kuzu noemt Arib vermoeid, Arib draait microfoon dicht

Ook Öztürks collega Tunahan Kuzu ligt geregeld met Arib overhoop, zoals in november 2017. ‘Ik wil even een punt van orde maken,’ zei het DENK-Kamerlid tijdens een debat met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA). ‘Ik merk bij u een bepaalde irritatie. (…)’ zei Kuzu tegen Arib. ‘U bent de hele dag een debat aan het voorzitten. Ik snap dat u vermoeid bent. Maar ik vraag u toch wel normaal een debat te voeren met de staatssecretaris.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Arib kon die suggestie allerminst waarderen: ‘Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En nee, u krijgt niet het woord. Als er iemand vermoeid is, bent u het wel. Ik zou zeggen: ga lekker naar huis om uit te rusten.’ De voorzitter draaide daarna de microfoon van Kuzu dicht, die boos wegbeende.

Lees ook dit coververhaal terug over de klasse van Khadija Arib

Arib was al vaker kritisch over de DENK-politici. De manier waarop Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer te werk gaan, bijvoorbeeld door het filmen van het stemgedrag van  Turks-Nederlandse Kamerleden, ‘tast het aanzien van de Kamer aan’, zei ze een paar weken voor de verkiezingen van maart 2017. Volgens Arib werden collega’s in de Tweede Kamer door DENK ‘verketterd’ en worden uitspraken gemanipuleerd: ‘Dat is voor onze parlementaire democratie, voor onze parlementaire geschiedenis ongekend.’

Arib wijst Baudet en Hiddema terecht én krijgt slappe lach

Ook tussen Forum voor Democratie (FVD) en Arib zijn geregeld spanningen ontstaan, allereerst toen fractievoorzitter Thierry Baudet in maart 2017 zijn maiden speech hield tijdens de formatie van het kabinet-Rutte III:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toen Baudet het Latijnse deel van zijn speech voorlas, probeerde Arib hem al te interrumperen, maar hij ging gewoon verder. Na de toespraak – verder wel in het Nederlands – kwam de Kamervoorzitter er alsnog op terug. ‘Voordat andere fractievoorzitters ook denken: “Ik mag mijn speech in een andere taal houden,” dat is echt niet de bedoeling,’ benadrukte Arib. ‘Het Nederlands is de voertaal in ons parlement en dat wil ik graag zo houden,’ aldus de Kamervoorzitter.

Later dat jaar draaide Arib de microfoon van Baudet uit, nadat hij tijdens een stemverklaring de Adviesraad Internationale Vraagstukken een ‘kartelreservaat’ noemde. Dat was niet de bedoeling, zei de Kamervoorzitter: Baudet had zich moeten beperken tot het mededelen van een vóór- of tegenstem, in plaats van het heropenen van de discussie die al eerder was gevoerd (zie onderstaande tweet).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In februari dit jaar draaide ze Baudets microfoon weer dicht, toen de FVD-fractievoorzitter een debat aanvroeg over ‘linkse indoctrinatie’ in het onderwijs. Twee maanden terug viel Arib ook FVD-Kamerlid Theo Hiddema in de rede, toen hij tijdens een debat gruwelijke details deelde uit de rapporten over Michael P., de moordenaar van Anne Faber. Arib vroeg hem uit respect jegens de slachtoffers en familieleden details achterwege te laten, maar daar was Hiddema het niet mee eens.

Overigens beleefde Arib in maart 2018 ook een van haar vrolijkste momenten als Kamervoorzitter met Baudet en Hiddema. Tijdens een stemming over moties over dierenwelzijn – waaronder ‘het welzijn van geitenbokjes’ – maakte Hiddema een grap, waardoor Arib minutenlang de slappe lach kreeg tijdens het voorlezen van de moties. De FVD-Kamerleden, met name Baudet, lachten met haar mee.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Arib eist dat CDA’er ‘vrouwonvriendelijke’ grap terugneemt

Minder vrolijk werd Arib in april van dit jaar van Kamerlid Chris van Dam (CDA), die volgens de Kamervoorzitter en diverse andere aanwezigen een vrouwonvriendelijke grap had gemaakt. Nadat Arib en Kathelijne Buitenweg (GroenLinks) een discussie hadden over de aanvraag van een debat, kreeg van Dam de beurt om te spreken:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Ja voorzitter, ik heb lang geleden afgeleerd om, als twee vrouwen van mening verschillen, dat ik me daar niet in moet mengen,’ zei Van Dam, waarna diverse aanwezige Kamerleden hem met boegeroep onderbraken. Ook Arib liet haar afkeuring in niet mis te verstane woorden blijken: ‘Neee, dit is echt… Meneer Van Dam! Meneer van Dam! Daar komt u niet zo makkelijk mee weg,’ zei Arib terwijl de CDA’er verder probeerde te praten. ‘Hoezo twee vrouwen? Hoe vaak heb ik met u een discussie? (…) Wat is dit voor een opmerking? Neem het terug.’ Na luid gejoel van de Tweede Kamer deed Van Dam dat uiteindelijk ook.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.