Reacties op de stelling

‘Beukering had gewoon gelijk’

12 juni 2019Leestijd: 3 minuten

FVD-senator Toine Beukering heeft de uitspraken die hij deed in De Telegraaf over Jodenvervolging teruggenomen. Hij noemde hen zaterdag in een interview ‘makke lammetjes die door de gaskamers werden gejaagd’. Wat vindt u van die uitspraak, vroegen wij.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Mattijn Heijne

Beukering refereerde duidelijk aan het gedrag van de nazi’s (“… als makke lammetjes … gejaagd”), niet naar de houding van de Joden (die waren dapper en hadden geen schijn van kans). Door de media zijn de woorden moedwillig verdraaid. Maar hij had gewoon gelijk. We moeten niet toegeven aan de druk van de anti-FvD media. Om déze uitspraak zou hij niet gediskwalificeerd dienen te worden.

Peter Barth

Er is totaal niets mis met de uitspraak van Beukering. In Amsterdam en in talloze andere plaatsen werden Joden uit hun huizen gesleurd, in vrachtwagens gestouwd en in veewagens (ja u leest het goed V-E-E W-A-G-E-N-S) naar de menselijke abattoirs van Auschwitz, Sobibor, Belsec en vele andere helse oorden gesleurd. De niet-Joodse burgers keken toe, vaak onverschillig, soms soms met schaamte, maar voornamelijk werkeloos. Zelfs in het ghetto van Warschau brak de opstand pas uit toen de hopeloosheid en de honger de resterende Joden tot wanhoop dreef. Vrijwel geen van hen overleefde deze hel.

Elke vergelijking is onvolledig, zo ook die van Beukering, maar wat er van waar is mag zonder gêne worden uitgesproken.
En als u zich afvraagt waar ik de moed vandaan haal: ik ben Joods, en een overlevende van die oorlog.

T. Rodenburg

Men was en werd vernederd; eerst bij het wegvoeren vanuit Nederland, uit je huis gehaald met een minimum aan bagage door Duitsers en Nederlandse politie mensen, op transport gesteld in goederenwagons van de NS, vermoeid aangekomen en gedwongen gescheiden van elkaar, mishandeld, letterlijk uitgekleed en onder het mom van een douche nemen als lammetjes de doucheruimte ingestuurd. Als lammetjes naar het slachthuis, zo was het toch. Wat is daar voor beledigends aan? Of voelt men zich na zulke woorden toch weer aangesproken dat er vanuit de Nederlandse bevolking niets werd gedaan om deze mensen te redden?

J. van Deventer

Asscher is niet alleen van Joodse komaf, hij is een achterkleinkind van de voorzitter van de Joodse Raad, die in de oorlog samenwerkte met de Duitse bezetter bij het deporteren van andere Joden. Niet dat je dat Lodewijk Asscher kunt aanwrijven, maar deze overgevoeligheid en dit opzettelijk niet goed willen begrijpen van wat Beukering zei is wel weer triest.
Ik weet wel zeker dat het credo van de staat Israël vanaf de oprichting is geweest “van nu af aan laten we ons niet meer als makke schapen naar de slachtbank leiden”. Zij zullen zeker langs dezelfde lijnen hebben gedacht als Beukering. Er was helemaal niets mis aan die uitspraak van Beukering.

Klaas Johannes

Misplaatste opmerking van Beukering, zo iemand kan toch nooit voorzitter van de senaat worden. Snap niet dat Forum zich zelf steeds weer  in een negatieve positie plaatst. Stop met dat gedoe en ga er positief in.

Liesbeth de Vogel

De opmerking diskwalificeert Beukering niet omdat het antisemitisch zou zijn, maar wel omdat het geen intelligente opmerking is. Als een jong persoon in het leger gaat omdat hij wil dat de misdaden die een bezetter kan plegen, nooit meer zullen voorkomen , begrijp ik dat. Maar op deze leeftijd en als lid van FVD zou Beukering gezegd moeten hebben, dat volkeren die geen eigen staat hebben geen kans maken als er gekken opstaan die hen willen vernietigen. Hij had dus de nationalistische kaart moeten spelen. Maar afgezien daarvan siert het hem dat hij in het leger gegaan is om weerlozen te verdedigen.

Piet de Man

Als je je goed hebt verdiept in de wijze waarop de Jodenvervolging in Nederland plaats heeft gevonden, maak je een dergelijke opmerking niet.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.