Den Haag

De campagne: politici gooiden persoonlijk leven in de strijd

23 mei 2019Leestijd: 4 minuten

Wat hebben de politici Caroline Nagtegaal, Esther de Lange, Catharina Rinzema en Jesse Klaver gemeen? Ze voerden alle vier een persoonlijke campagne voor de Europese parlementsverkiezingen.

Esther de Lange

Het begon met de kandidaten voor het Europees Parlement. CDA-lijsttrekker  Esther de Lange thuis op de bank met op de achtergrond haar achtjarige zoon aan de eettafel. En met een tekst die erop neer kwam dat ze zich in Straatsburg en Brussel vooral inzet voor hem.

‘Mensen lezen geen heel verkiezingsprogramma. Daarom begint ons programma en het spotje met een brief van mij aan mijn zoon waarin ik uitleg waarom ik doe wat ik doe. Toen dat voor het eerst werd geopperd moest ik er even aan wennen. Uiteindelijk ben ik er toch voor gaan zitten, met een goed glas wijn ernaast en ben ik die brief gaan schrijven. Mensen zeggen nu tegen me dat ze begrijpen waar Europa over gaat,’ zei De Lange in het AD.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Caroline Nagtegaal-van Doorn

Haar collega, VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn (38) gooide haar man Jasper in de verkiezingsstrijd. Hij voerde campagne voor haar met de slogan ‘Houd mijn vrouw in Brussel’. Een spandoek met die tekst hing hij aan de gevel van hun huis. En in een spotje presenteert hij zich nadrukkelijk als ‘man van Caroline en als trouwste fan en supporter.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Catharina Rinzema

Catharina Rinzema (33) is nog geen Europarlementariër maar wil het wel worden. Ze staat op nummer zes van de VVD-kandidatenlijst. ‘VVD Kandidaat Europa nr. 6, dus stem 23 mei op een vrouw! Ik wil Brussel voor jou begrijpelijker maken en mij als mama in spe inzetten om onze kinderen te laten opgroeien in een veilige wereld,’ stelt ze zichzelf voor op Linkedin.

Rinzema verwacht komende zomer haar eerste kindje. ‘Als ik campagne voer, merk ik meteen dat mensen me anders benaderen,’ zei ze tegen RTL Nieuws. ‘Ik sta als mens voorop, niet als politica. Je komt heel anders binnen.’

Hoe tof 🆒! M'n interview met RTL Nieuws is geplaatst en uitgelicht! En.. online besmeurd..👉 Lees verder! In dit…

Posted by Catharina Rinzema on Monday, May 20, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op Facebook showde ze trots haar buik. ‘Ik wil jullie hier heel graag meenemen in alle leuke en minder leuke avonturen die mij nog te wachten staan op het pad van werken, moederschap, van de politiek en gewoon van de dagelijkse dingen.’

Jesse Klaver

De persoonlijkste uiting is misschien wel die van GroenLinks-leider Jesse Klaver die met vrouw Jolijn en het pas geboren derde zoontje donderdagochtend om 10 uur zijn stem uitbracht. De baby in de draagdoek. Een primeur voor een politiek leider.

Dat politici hun persoonlijke leven in de campagne gooien, is niet nieuw. Toenmalig premier Dries van Agt (CDA) klom op de racefiets ter verhoging van zijn populariteit en PvdA-rivaal Joop den Uyl liet zich thuis in de bungalow in Buitenveldert filmen met zijn gezin en achter de pingpong-tafel.

Premier Dries van Agt fietst mee in het kader van de Bicentennial fietstocht in 1982. ANP

Diederik Samsom (PvdA) liet vele jaren later zijn kinderen toe op de Bühne. Sybrand Buma (CDA) daarentegen zat in een spotje eenzaam aan zijn eigen ontbijttafel als ware hij vrijgezel.

De vrouwen die hun persoonlijke leven tot campagnethema maakten laten alle schroom vallen, maar het is toch weer een man die er, vermoedelijk, de meeste aandacht mee trekt in de hoop nog wat laatste stemmen voor zijn partij te winnen: Klaver.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet toog naar de stembus met zijn verloofde. Ook een aandachttrekker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.