Gele Hesjes

‘Rutte moet zijn woord houden: koopkrachtstijging voor iedereen’

07 mei 2019

Elbert Westerbeek gaat dinsdagmiddag met vier andere ‘gele hesjes’ langs bij premier Mark Rutte. Elsevier Weekblad sprak hem en stelde vier vragen over deze ontmoeting.

Hoe groot is de beweging van gele hesjes in Nederland?

Volgens Westerbeek hebben de gele hesjes hier duizenden sympathisanten. Dat baseert hij op de diverse Facebookgroepen waarin de gele hesjes actief zijn. De grootste groep op Facebook, Gele Hesjes NL, heeft 34.700 leden. ‘Maar dat zijn inderdaad slechts sympathisanten. We hopen ze natuurlijk te overtuigen om met ons ook de straat op te gaan. Want we zullen het samen moeten doen.’

Wat willen de gele hesjes in Nederland?

Volgens Westerbeek moet Rutte ‘zijn erewoord houden’. ‘Hij heeft beloofd dat hij de koopkracht voor iedereen zou verbeteren, maar hij heeft zijn woord nog altijd niet gehouden. Wij willen dat iedereen in de samenleving mee kan komen en dat er geen armoede in Nederland meer voorkomt.’

Naast een einde aan de armoede willen de gele hesjes meer inspraak in het openbaar bestuur. Westerbeek noemt als voorbeeld het provinciebestuur dat volgens hem te weinig zeggenschap heeft over de plaatsing van windmolens. ‘Niemand wil die windmolens in zijn tuin hebben staan. Daarom willen we dat de provincie een streep door die plannen kan trekken.’

Lees ook deze column van Geerten Waling: Welke politicus gaat profiteren van ‘gele hesjes’?

Zijn verkiezingen dan niet bij uitstek de manier om de bevolking zeggenschap te geven op diverse beleidsterreinen? Daarvan is Westerbeek niet overtuigd. ‘Je ziet dat de inspraak beperkt blijft. Alle noodzakelijke maatregelen worden veel te gemakkelijk vooruit geschoven. Het enige dat er dan gebeurt, is dat er weer een onderzoekscommissie in het leven wordt geroepen die vervolgens het beleid weer kan onderzoeken. En ambtenaren mogen zich vervolgens buigen over de interpretatie van de uitkomsten van zo’n onderzoek. Op deze manier zitten we in een spiraal die alleen maar naar beneden leidt – en er uiteindelijk voor zorgt dat de bevolking niets te zeggen heeft en de macht bij een klein groepje geconcentreerd blijft.’

Westerbeek meent dat burgers veel te veel moeite moeten doen om te worden gehoord door de overheid. Hij vindt dit een ‘schending van de basisrechten van de burger’.

Persoonlijk vindt Westerbeek dat het ‘hele systeem’ verrot is. ‘Het gaat niet alleen om de politiek maar ook om het hele systeem erachter. De macht van banken en multinationals bijvoorbeeld. Dat soort partijen hebben veel te veel invloed op de samenleving. Wat mij betreft moet dat systeem helemaal op de schop en hebben we een nieuwe vorm van democratie nodig.’

Wat hopen de gele hesjes uit het gesprek met premier Rutte te halen?

‘We gaan Rutte onze zorgen en onze diepe verontwaardiging overbrengen,’ zegt Westerbeek. Ze zullen Rutte 33 pagina’s met wensen overhandigen. ‘We hebben hele concrete voorstellen voor de premier. Als die maatregelen doorgevoerd zouden worden, dan zou je al snel kleine verbeteringen in de samenleving gaan zien.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Westerbeek hoopt dat het niet bij deze ene afspraak blijft. Hij wil graag vervolgafspraken maken met premier Rutte om te zien of er iets terechtkomt van de wensen van de gele hesjes.

Staan er nog demonstraties op stapel?

De gele hesjes demonstreren elke zaterdag op diverse plaatsen in het land. In Nijmegen is zaterdag 11 mei zelfs een internationale demonstratie. Daarbij zijn in elk geval zo’n 2.500 mensen uit Nederland, Duitsland en België aanwezig, zei organisator Danny Cornelissen tegen dagblad De Gelderlander. Voorlopig staat de teller op de Facebookpagina op 47. En 79 mensen hebben aangegeven dat zij ‘geïnteresseerd’ zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.