Uitslagen

Dit zijn de winnaars en verliezers van de verkiezingen

24 mei 2019Leestijd: 4 minuten

De PvdA lijkt de grootste partij te worden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. VVD en CDA delen een tweede plaats. D66 en de PVV zijn de grote verliezers, blijkt donderdagavond uit de definitieve exitpoll die Ipsos uitvoerde in opdracht van de NOS.

De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt, omdat dan alle EU-lidstaten naar de stembus zijn gegaan. De partij van eurocommissaris en lijsttrekker Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Dat zijn er voor de PvdA twee meer dan vijf jaar geleden.

Geenpeil

Volgens een exitpoll van Maurice de Hond en GeenStijl gaan de PVV en de SP spannende dagen tegemoet. Zij moeten vrezen voor nul zetels. Ook 50PLUS moet rekening houden met dat scenario. Dat concluderen De Hond en het weblog rond middernacht op basis van tellingen in bijna vierhonderd stembureaus verspreid door Nederland.

De regeringspartijen VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Voor de VVD betekent dat een zetel winst, voor het CDA een zetel verlies.

FVD en GroenLinks gelijk op

Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, kreeg drie zetels. GroenLinks wint een zetel en komt ook op drie. De gecombineerde fractie van ChristenUnie en SGP behoudt haar huidige aantal van twee zetels.

Grote verliezer is de PVV, die drie van haar vier zetels in het Europees Parlement kwijtraakt.

D66 wist de kiezer evenmin te overtuigen en halveert van vier naar twee zetels. De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog één over.

50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plaatsje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

DENK, die voor het eerst meedeed, haalt het niet. Ook de nieuwe Europese beweging Volt kreeg geen zetels. Volgens de laatste schatting ligt het opkomstpercentage met 41,2 procent een stuk hoger dan vijf jaar geleden.

Reacties van politici

Voor PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans smaakt de overwinning van de PvdA bij de Europese verkiezingen naar meer. ‘Ik merk dat er overal in Europa, in heel veel landen, een behoefte is aan een ander Europa,’ zei hij.

VVD-premier Mark Rutte is teleurgesteld dat zijn partij niet de grootste is geworden. De overwinning van de sociaal-democraten had de premier naar eigen zeggen niet zien aankomen. Hij feliciteerde lijsttrekker Frans Timmermans met ‘een waanzinnig knappe prestatie’.

De drie zetels voor FVD vallen partijleider Thierry Baudet niet tegen. ‘We gaan met een mooie delegatie naar Brussel’ om daar een ‘levendig netwerk’ te bouwen van eurosceptische partijen, zei Baudet. Hij rekent erop dat dat netwerk zaken kan tegenhouden. De forse winst van de PvdA zag Baudet niet aankomen. ‘Ik begrijp ook niet hoe dat kan, ik heb heel weinig gezien van de campagne van Frans Timmermans. En wat ik zag sprak me totaal niet aan.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politiek leider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is ‘blij met een mooie verkiezingsuitslag’ voor zijn partij. ‘Dat vertrouwen moedigt ons aan om ook in Brussel ons onversneden christelijk-sociaal geluid te laten horen en op te komen voor de schepping, te strijden tegen mensenhandel en godsdienstvrijheid te beschermen.’

‘Eerlijk is eerlijk: dit is voor ons natuurlijk wel een enorme teleurstelling,’ reageerde fractievoorzitter Rob Jetten. Jetten ziet het wel als een lichtpuntje dat ‘het pro-Europese geluid vandaag wint van de eurosceptici’. Ook EU-lijsttrekker Sophie in ’t Veld moet ‘een teleurstelling slikken’. Maar ze verzekert dat ‘ook met twee man het D66-geluid nog net zo hard zal blijven klinken in het Europees Parlement’.

EU-lijsttrekker Esther de Lange (CDA) is tevreden omdat de ‘flanken niet hebben gewonnen en dat is een belangrijk signaal aan Europa’. De overwinning van de ‘constructieve middenpartijen is van groot belang in Europa om voor Nederland oplossingen te vinden,’ zei De Lange.

Linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek, maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver op uit de exitpoll. Hij noemt het ‘een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen’. Hij ziet de resultaten als een nederlaag van ‘het negativisme’. ‘Met alle campagnegeweld en alle aandacht heeft de VVD één zeteltje gewonnen. En je ziet dat de PvdA en GroenLinks het samen beter hebben gedaan.’ EU-lijsttrekker Bas Eickhout meent dat ‘dit nog maar het begin’ is van ‘een groene en progressieve golf’ in Europa.

PVV-leider Geert Wilders twitterde dat hij op meer zetels had gehoopt, maar de partij blijft ‘knokken tegen het EU-monster, de islam en massaimmigratie’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

SP-leider Lilian Marijnissen is teleurgesteld en ‘had op meer gehoopt’. De SP slaagt er volgens haar bij Europese verkiezingen maar moeizaam in haar kiezers naar de stembus te krijgen. ‘De grote meerderheid blijft gewoon thuis en dat is voor een groot deel onze achterban. Mensen die compleet het vertrouwen in de politiek, zeker de Europese, zijn verloren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.