Verhaal van de dag

Aanval op FVD in aanloop naar verkiezingen geopend

15 mei 2019Leestijd: 4 minuten

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei lijkt de aanval geopend op de nipte koploper Forum voor Democratie (FVD). Premier Mark Rutte (VVD) daagde Thierry Baudet (FVD) dinsdag uit voor een debat. Baudet neemt die uitdaging aan.

‘Gesigneerde exemplaren van mijn boeken komen vandaag je kant op. Ter voorbereiding,’ twitterde Baudet woensdag met een foto van zijn boeken. Het partijaccount van de VVD reageerde erop met een foto van een EHBO-koffer. ‘Komt vandaag je kant op Thierry Baudet. Ter voorbereiding.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bij een bijeenkomst in Barendrecht dinsdag waarschuwde Rutte voor een grote verkiezingsoverwinning van FVD. ‘Het is gevaarlijk voor onze veiligheid,’ zei de premier. Hij wees erop dat FVD een Nexit wil.

Volgens Rutte gaat de campagne nu te veel over ‘baantjes’ en ‘dingetjes’. ‘De Europese Unie is niet perfect. Het is niet voor niets dat mensen zich soms afkeren van Europa. Maar ondanks een imperfect Europa kunnen we het ons niet permitteren Europa de rug toe te keren.’ Hij wees op het Verenigd Koninkrijk, waar de Brexit volgens hem op een ramp dreigt uit te draaien. Volgens Rutte zijn er in Nederland o0k politici die ‘met mooie praatjes mensen doen geloven dat ze beter af zijn zonder Europese samenwerking’.

Hij haalde uit naar Baudet die volgens hem ‘ergens op een zolderkamer theorieën in elkaar fröbelt’. ‘Baudet laat mensen voor wie hij zegt in de politiek te zitten keihard in de steek.’

Om die woorden kracht bij te zetten, plaatste de VVD woensdag een video op Twitter waarin de Nexit-wens van FVD wordt afgeschilderd als een ‘slecht verhaal’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De tweestrijd komt Baudet mogelijk gunstig uit, want zijn partij worstelt met de nasleep van de affaire-Henk Otten. Dinsdag maakte FVD-fractievoorzitter in Noord-Holland Johan Dessing bekend dat Statenlid Robert Baljeu uit de fractie is gezet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Baljeu was een vertrouweling van Otten. Het conflict kan vervelend uitpakken voor FVD. Staat Baljeu zijn zetel niet af aan de partij, dan is de partij niet langer de grootste in Noord-Holland. Baljeu is met voorkeurstemmen gekozen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Baljeu staat ook op de lijst voor de Eerste Kamer, die binnenkort wordt gekozen. Hij staat op plek 15, maar maakt kans om alsnog een van de dertien zetels te krijgen, omdat een paar kandidaten vóór hem doorschuiven naar het Europees Parlement.

Volgens het AD stelde Henk Otten Baljeu eind 2017 aan als directeur van het partijbureau in Amsterdam, toen zijn voorganger Saskia Koning op non-actief was gezet. Baljeu zou toen ook aan de slag zijn gegaan met het werven van kandidaat-politici voor Forum. Maar daarin werd hij onlangs weer gepasseerd, toen Baudet nieuwe commissies in het leven riep om die taken te doen.

SGP dreigt Forum buiten te sluiten

SGP-leider Kees van der Staaij zei woensdagochtend in Goedemorgen Nederland dat zijn partij niet met FVD wil samenwerken als de ChristenUnie (CU) dat ook niet wil. FVD wil zich na de Europese verkiezingen graag aansluiten bij ECR, de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. SGP en ChristenUnie maken hier ook deel van uit.

Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP Peter van Dalen: ‘Als ik zie hoe Forum flirt met een Nexit, dat ga ik niet meemaken. Ze ontkennen dat er een klimaatprobleem is, de NAVO schijnt nog erger te zijn dan de heer Poetin. Dat zijn allemaal punten waar ik ver van wil blijven.’ Hij noemt de samenwerking met FVD een ‘no-go’.

‘Peter van Dalen heeft aangegeven: “Wij zien dat niet zitten,”‘ reageerde Van der Staaij. ‘Voor ons is dat niet zo’n probleem. Het belangrijkste is: we gaan samen een groep vinden waar we ons thuis bij voelen en ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.