Stelling van de dag

‘Rutte’s stoere taal is verkiezingsretoriek…’

06 mei 2019Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geschokt gereageerd op de verstoring van de dodenherdenking in Vught zaterdagavond. Een tiental gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting begon toen precies tijdens de twee minuten stilte kwetsende leuzen te schreeuwen, waaronder ‘Allahu Akbar’.

 ‘Achterlijk dat je het in je hoofd haalt om dat te doen. Ik begrijp dat er onmiddellijk is opgetreden tegen de daders, maar ik vind het echt verschrikkelijk,’ aldus de premier tegen Hart van Nederland. ‘Dit is zo’n teer, bijzonder moment en dan heb je gewoon je muil te houden en gewoon respectvol daar te staan.’

De betrokken gedetineerden zijn allemaal overgeplaatst naar isoleercellen. Daar zullen ze maximaal veertien dagen verblijven. ‘Wat er verder nodig is, kan ik nu niet inschatten,’ zei Rutte zondag. ‘Maar laten we in ieder geval met elkaar uitspreken dat we dit onacceptabel vinden.’

Het is niet voor het eerst dat Rutte zich uitlaat in harde woorden. Zo zei hij na de jaarwisseling dat hij relschoppers die hulpverleners belaagden ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou slaan’. Een paar dagen later toonde hij bij Buitenhof zijn afkeer van de ‘witte wijn sippende Amsterdamse elite’.

Wat vindt u? Is het goed dat Rutte zo nu en dan zijn emotie toont en mag hij zich daarbij uitlaten in felle bewoordingen? Of past dit taalgebruik niet bij een premier? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.