Verhaal van de dag

Deze straf hangt kopschoppers boven het hoofd

15 april 2019Leestijd: 3 minuten

De Haagse broers Armin (29) en Arash N. (32) staan maandag en dinsdag voor de rechter in Praag voor het mishandelen van een Tsjechische ober in april vorig jaar. De zaak leidde tot veel verontwaardiging in Nederland.

Ober Miroslav Vitek raakte door de mishandeling drie dagen in coma en hield een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel aan het voorval over. Hij lag drie weken in het ziekenhuis. Onlangs is hij nog geopereerd aan zijn gezicht en hij krijgt nog steeds psychologische hulp. Hij is bij de rechtszaak aanwezig.

De broers maakten deel uit van een groep van zeven Nederlandse toeristen die in het centrum van Praag een ober in elkaar sloegen. Beelden van de mishandeling werden gedeeld op internet. Daarop is te zien hoe de ober al was gevallen voordat Armin en Arash hard op hem insloegen en -schopten.

De vriendengroep vertrok na het incident richting Berlijn, maar keerde terug naar Praag. Daar werden ze op het vliegveld gearresteerd.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder grote belangstelling van fotografen en journalisten begon de zaak maandag. De belangrijkste vraag is of de mannen worden veroordeeld voor poging tot moord. De Tsjechische justitie wil dat wel, de broers hangt dan maximaal 18 jaar cel boven het hoofd.

Lees ook dit achtergrondverhaal over kopschoppers in Spijkenisse: Politie bewaakt huis verdachte na volkswoede

Advocaat Martin Vlcek zal proberen de straf af te zwakken tot poging tot doodslag. Hij moet daarvoor aantonen dat de vechtpartij gebeurde in een opwelling en dat er geen moment was waarop de broers bij zinnen konden komen. Een zware mishandeling is ook mogelijk.

De twee mannen zitten al bijna een jaar in voorarrest. Drie anderen kregen voorwaardelijke celstraffen en twee zijn destijds vrijgelaten omdat ze de vechtpartij wilden sussen. Een van die twee was een politieagent.

De eerste getuige die werd opgevoerd, is David Masek. Ook hij zou zijn mishandeld door Armin N. Dat gebeurde een dag eerder in een club in de stad.

Vijf getuigen in het restaurant zeiden eerder dat de mannen met eigen drank aan een gereserveerde tafel gingen zitten en scholden en spuugden toen hun gevraagd werd het restaurant te verlaten.

Wie zijn Arash en Armin N.?

Arash en Armin N. zijn geboren in Duitsland en verhuisden daarna met hun Iraanse ouders naar Nederland. Arash runde tot zijn arrestatie een internetbedrijfje in Nederland, Armin was personal trainer. Arash is eerder veroordeeld in Nederland voor een geweldsmisdrijf in 2005. ‘Ik was 18 jaar oud en probeerde mijn vriendin te beschermen,’ zei hij tijdens de zitting.

De advocaat van de ober wil vooral weten waar de beloofde financiële compensatie blijft die de broers hebben beloofd. ‘Hun vader is bij me geweest om excuses te maken. Ze hebben een excuusbrief geschreven. We hebben Mireks (de ober red.) bankrekeningnummer gestuurd, maar is er nul binnengekomen. Ja, ze wilden kinderopvang voor z’n zoon betalen: ik heb ze verteld dat kinderopvang in Tsjechië gratis is.’

De ober zei maandag dat hij de ruzie tussen zijn manager en het groepje mannen wilde sussen. Volgens hem werd de groep op het terras steeds agressiever tegen zijn manager. Omdat er ook kinderen in het restaurant aanwezig waren, liep hij erheen. ‘Ik wilde de boel sussen. Toen voelde ik iemand tegen mijn enkel schoppen. Ik viel op de grond en vanaf toen herinner ik me bijna niets meer.’

Armin N. sprak zijn berouw uit over de verwondingen van Vitek. ‘Maar ik heb er geen spijt van dat ik mijn vrienden heb verdedigd. In mijn ogen werden mijn vrienden aangevallen,’ zei hij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.