Verhaal van de dag

Identitair Verzet traint rekruten in Frankrijk, wie zijn zij?

09 april 2019

De radicaal-rechtse organisatie Identitair Verzet stuurt rekruten naar trainingskampen in Frankrijk. Volgens een onderzoeker bereiden zij zich daar  voor op een burgeroorlog.

Dat meldde het NRC maandag.

In deze kampen doen deelnemers aan krachttraining en man-tegen-mangevechten. Er zouden 25 Nederlanders hebben deelgenomen. Ook in Nederland wordt in dit soort kampen getraind. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt in een reactie tegen het dagblad te ‘herkennen’ dat Nederlanders de Franse trainingskampen bezoeken.

Volgens een voorman van Identitair Verzet Nederland is het de bedoeling dat iedereen die zich bij de groep aansluit deze training volgt. Volgens hem is de training vooral bedoeld om bij demonstraties steviger in de schoenen te staan.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar in NRC vertelt Danny Oudsen, onderzoeker en adviseur van politie en justitie op het gebied van extreem-rechts, dat de deelnemers de kampen zien als voorbereiding op de in hun ogen aanstaande rassenoorlog. ‘Het is in hun ogen onvermijdelijk dat de blanke bevolking zichzelf zal moeten verdedigen tegen vreemde culturen.’

Op YouTube staan beelden van de Franse zomerkampen, waarop jonge mannen hardlopen, zich opdrukken en met elkaar boksen.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wie zijn de leden van Identitair Verzet?

Identitair Verzet heeft als belangrijkste doel ‘behoud van de nationale identiteit’. De groepering is in 2002 in Frankrijk ontstaan als Génération Identitaire en heeft daarna vertakkingen gekregen in andere Europese landen. De Nederlandse afdeling is in 2012 opgericht. De groep heeft in Nederland diverse Facebookpagina’s, met gezamenlijk een kleine 1.500 volgers.

Identitair Verzet is onder meer tegen ‘islamterreur’, tegen ‘islamisering’, tegen werknemers uit Oost-Europa, tegen het overvaren van immigranten vanaf de Libische kust, tegen de opvang van ‘gelukzoekers’ en asielzoekers en tegen pedofilie.

Radicaal of extreem?

De AIVD schaarde Identitair Verzet in 2013 in haar jaarverslag onder ‘rechts-extremisme’. Dat houdt in dat de veiligheidsdienst Identitair Verzet beschouwt als een groep die de democratische rechtsorde bedreigt door het gebruik van antidemocratische middelen.

Er is geen eenduidige definitie van extreem-rechts. De Nederlandse politicoloog Cas Mudde (50), die in de Verenigde Staten werkt aan de University of Georgia, spitte alle wetenschappelijke publicaties over extreem-rechts uit de periode 1980-1995 door en vond maar liefst 26 definities. Eerder liet hij aan Elsevier Weekblad weten: ‘Ik zou zelf de term “radicaal-rechts” gebruiken voor Identitair Verzet, want “extreem-rechts” impliceert een antidemocratische ideologie en, voor velen, een link met geweld.’

 

Identitair Verzet afficheert zich nadrukkelijk als een actiegroep, maar bij demonstraties in Nederland brengt zij niet meer dan enkele tientallen mensen op de been. In andere Europese landen waar de beweging afdelingen heeft, gaat het om honderden aanhangers.

Acties van Identitair Verzet manifesteren zich bijvoorbeeld in het tonen van spandoeken. Soms staan actievoerders daarmee op daken van gebouwen.

Slot op Ibn Ghaldounschool

Een voorbeeld is een actie in juni 2013 bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam, nadat de school in opspraak was gekomen in verband met gestolen eindexamens. Actievoerders hingen een slot aan het hek omdat ze vonden dat leerlingen de examens niet mochten overdoen.

Identitair VerzetNikki Sterkenburg ging in gesprek met leden van Identitair Verzet: Lees het volledige artikel hier

In februari 2016 klommen actievoerders op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda en hingen spandoeken op met teksten als ‘Sluit de grenzen’. De kazerne was in beeld als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat ging uiteindelijk niet door.

In mei 2016 kwam de groep opnieuw in het nieuws toen zij burgerpatrouilles wilde organiseren in Ede. Identitair Verzet wilde overlast door hangjongeren en het in brand steken van auto’s tegengaan. De politie liet toen weten dat zij burgerwachten niet tolereert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.