‘Ooit was er respect voor politie, nu totaal niet meer’

03 april 2019Leestijd: 2 minuten
Politie bij Het Plein in Den Haag - ANP

Het geweld tegen politieagenten is vorig jaar opnieuw toegenomen. Uit cijfers van de politie blijkt dat het gaat om bijna 29 gevallen per dag. In het uitgaansleven nam het aantal zelfs met 40 procent toe. Moet de politie stoppen met het gedogen van drugs in het uitgaansleven, vroegen wij u.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Annette Schols:

Helemaal eens met de stelling. Het is een grof schandaal dat politiemensen steeds meer aangevallen worden. Dat heeft alles te maken met de nep straffen die er door justitie worden uitgedeeld. Ooit was er respect voor politie, dat is er nu totaal niet meer. Dat er ook geen afschrikeffect meer uitgaat van een tijdelijk verblijf in een staatshotel helpt ook niet echt mee. Misschien moet het daar maar wat soberder worden, zoals dat in heel veel andere landen is.

Henny Rensenbrink:

Zero tolerance voor drugs is niet te handhaven. Bovendien blijft de alcoholinname dan gelijk. En wie zegt mij dat agressie en geweld tegen agenten door drugs veroorzaakt worden? Agressie en geweld tegen agenten bestrijd je alleen door keiharde straffen.

Marinus Scherpenisse:

Helemaal mee eens. Vind dat drugsgebruik gelijkgesteld moet worden met productie en verkoop/smokkel.

Lucas Vogels:

Helemaal mee eens, het leidt tot ongebreidelde niet te corrigeren agressie: ze weten niet wat ze doen! Achteraf spijt jaja! Preventie betekent algeheel verbod en nu dus echt no tolerance, zijn we niet goed in in ons land.

Alice Tromm:

Ik denk dat het probleem van geen respect voor gezag, al begint op de basisschool waar leerkrachten hun gezag al verloren hebben. Ik woon in Portugal maar hier zal niemand het in zijn hoofd halen om zich zo te gedragen tegen de GNR politie. Verder is het van het gekke dat het rookverbod in de horeca streng wordt gecontroleerd, zelfs door de CU Paul Blokhuis, die meegaat, maar dat XTC en cocaïne door de vingers worden gezien. En tabak is legaal en wordt gewoon verkocht in supermarkten.
Verder wordt alcohol ook genoemd als een probleem, maar iemand die dronken is, staat onstabiel op zijn benen en kan agressief overkomen. Iemand die XTC of cocaïne heeft gebruikt is echt agressief en staat heel stabiel op zijn benen.
Mijn heimwee is naar een bruine kroeg waar mensen hun biertje drinken en een sigaretje roken en een kaartje leggen, maar dat is verboden door de politiek. Zero tolerantie voor drugs ben ik voor, maar dan moet er veel veranderen in de wetgeving.

Eva M. Kellerman:

Inderdaad als men niet een zero tolerance handhaaft is het dweilen met de kraan open. Daarbij moet men niet vergeten, dat de Lage Landen, één van de grootste exporteurs van harddrugs is.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.