Stelling van de dag

‘Miljonairstaks is niets anders dan jaloezietaks…’

05 maart 2019Leestijd: 2 minuten

D66-fractieleider Rob Jetten wil Nederlanders die een miljoen euro of meer bezitten extra belasten. Voor kleine spaarders moet de belasting juist omlaag.

Dat zei Jetten maandag tijdens de lezing ter ere van de negentiende-eeuwse sociaal-liberale politicus Arnold Kerdijk.

Michiel Dijkstra schreef eerder over vermogensongelijkheid: 

Oxfam moet schuld armoede niet zoeken bij rijken

Volgens Jetten is er in de samenleving ‘een muur tussen zekeren en onzekeren ontstaan’. Welgestelden schenken hun kinderen moeiteloos tonnen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis en geven hen zo ‘een voorsprong in het leven’, terwijl zij toch al een bevoorrechte positie hebben. De D66-fractieleider is zich als hoogopgeleide naar eigen zeggen zeer bewust van zijn privileges. ‘Ik ben de race van het leven meters voorbij de startlijn begonnen.’

Jetten wil daarom voortaan alle kinderen laten delen in de privileges die bevoorrechte leeftijdgenoten hebben. Zij moeten op school muziekles, huiswerkbegeleiding en sporttraining kunnen krijgen. ‘En een gezonde maaltijd voor wie die thuis niet krijgt.’

Om de kloof tussen groepen te dichten ‘moeten we het ook hebben over vermogens’, zei Jetten. Die kloof is ook zichtbaar in de groeiende verschillen tussen loonstrookjes. Topmensen in het bedrijfsleven moeten uit ‘verlicht eigenbelang’ beseffen dat ze de poldereconomie opblazen als zij zich verrijken terwijl hun werknemers achterop raken. Ook de ongebreidelde macht van grote internetbedrijven moet worden ingetoomd om ‘het kapitalisme van zichzelf te redden’.

SP-leider Lilian Marijnissen twitterde dat ze blij is met de voorstellen van Jetten. ‘Wanneer zullen we ons plan indienen, D66?’

Wat vindt u? Is de taks een goed idee om de vermogensongelijkheid in Nederland kleiner te maken? Of is het een maatregel die is ingegeven voor jaloezie? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.