Windenergie

‘Turbineterreur’: verzet tegen komst windmolenparken steeds grimmiger

27 maart 2019

Politie in het noorden van het land doet onderzoek naar bedreigingen aan het adres van een ondernemer die betrokken is bij de aanleg van een windmolenpark. Vier recente voorbeelden van de grimmige strijd om windmolens op een rij.

 Dreigbrieven

De politie Noord-Nederland doet onderzoek naar bedreigingen aan het adres van de Drentse ondernemer Ben Timmermans. Die is betrokken bij de aanleg van een windmolenpark. De directeur van het bedrijf Avitec infra & milieu uit Nieuw-Buinen en Gedeputeerde Staten in Groningen hebben beide dreigbrieven ontvangen.

Nederland moet volgens minister Erik Wiebes van het gas af, dus de energiesector is naarstig op zoek naar alternatieve manieren om aan de Nederlandse energievraag te voldoen

De ondernemer heeft zich teruggetrokken uit het project, meldt Dagblad van het Noorden. Timmermans en Gedeputeerde Staten hebben aangifte gedaan.

‘Dat wat U in 20 jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor. Als u uw onderneming voort wilt zetten, stopt u de werkzaamheden voor windboeren en dat binnen één week. Zo niet? dan is uw onderneming niet meer levensvatbaar,’ staat in de brief aan Timmermans.

In de brief aan de Gedeputeerde Staten wordt gedreigd met ‘ontwrichtende acties’. De actievoerders roepen op het verkeer op de zuidelijke ringweg in Groningen te verstoren, maar dreigen ook met acties in de Randstad. De brief is gericht aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (D66).

De politie heeft een video gedeeld waarin zij getuigen oproept informatie te delen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Asbest

Het is niet voor het eerst dat Timmermans te maken krijgt met bedreigingen. In februari van dit jaar wordt asbest aangetroffen op een bouwplaats bij het station in Delfzijl waar zijn bedrijf – dan nog met de naam Hoornstra – aan het werk is. Op een hek hangt een pamflet waarin de vervuiling wordt opgeëist door anti-windmolenactivisten.

De aanleg van zonneparken roept weinig weerstand op, maar het is de vraag of dat zo blijft

‘Deze vervuiling, asbest, is hier aan komen waaien door toedoen van aannemersbedrijf Hoornstra. Wind- concentratiekampbouwer in Drenthe. Wie dit bedrijf inhuurt zal asbest oogsten,’ staat op het pamflet.

Timmermans doet aangifte. ‘We zijn nog nooit eerder bedreigd, dit is voor het eerst. Ik hoop dat de politie deze mensen snel een halt toeroept,’ zegt hij tegen RTV Drenthe. ‘Het is heel vervelend dat mensen zo ver gaan. We zijn niet eens een partij in deze zaak en doen gewoon ons werk.’

Nazipamfletten

In februari 2018 duiken in Muntendam, Annen, Assen en Meeden nazipamfletten op. Daarop staan toenmalig burgemeester van Midden-Groningen Rein Munniksma en de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra afgebeeld als nazibeulen. De pamfletten lijken gemaakt door tegenstanders van windmolens.

Munniksma besluit nog diezelfde dag aangifte te doen. ‘Tegenstanders van het windmolendossier hadden al aangekondigd meer in de privésfeer aan te zullen vallen,’ zegt de burgemeester tegen RTV Drenthe. ‘Maar dit kan echt niet, daarom heb ik al aangifte gedaan.’

Markus Ploeger, gemeenteraadslid en fel tegenstander van de komst van windmolens keurt de pamfletten af. ‘Men vindt dit te ver gaan, ik ook. Hoewel ik goed begrijp wat voor frustratie en emotie erachter schuilgaat. Maar op deze manier een burgemeester en gedeputeerde afbeelden gaat veel te ver.’ Hij voegde daaraan toe dat het leek ‘alsof de actie goed georganiseerd is’.

Lucifers in enveloppe

In maart 2018 krijgt oud-journalist Cees Stolk een dreigbrief op de mat met daarin de tekst: ‘Als je vrijdag spreekt, dan gaat je huis in de fik.’ De mededeling verwijst naar een bijeenkomst over windmolens de vrijdag erna, waar Stolk zal spreken. Stolk is opvallend genoeg juist tegen de komst van windmolens. De bijeenkomst wordt afgelast.

In september 2018 waarschuwde de NCTV ook al voor radicaliserende actievoerders tegen windmolens. Bestuurders, bedrijven en boeren hebben steeds vaker te maken met bedreigingen, intimidatie en vernieling.

De discussieavond in Meedhuizen is bedoeld om de politiek van Delfzijl aan de tand voelen over de windmolenplannen in de buurt. ‘Ik wilde gewoon een algemeen verhaal vertellen over het hele landschap in Groningen,’ reageert Stolk. ‘Dat we maar wat rotzooien en daarmee tasten we het woon- en leefgenot van mensen op het platteland aan.’

De bedreiging gaat Stolk niet in de koude kleren zitten. ‘Toen ik de envelop opende, vielen er wat zwavelkorrels uit. Er zaten ook een paar lucifers bij. ‘Goh wat raar,’ dacht ik. En toen schoot toch door mijn hoofd dat in Engeland een dubbelspion met zenuwgas is bewerkt. En dan denk je: wat krijgen we nou dan? We kunnen toch gewoon in discussie met elkaar? We leven toch niet in het Rusland van Poetin, maar in het Nederland van Rutte?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.