‘Laat bedrijven zelf beslissen hoe ze bestuur samenstellen…’

08 maart 2019Leestijd: 2 minuten
Ingrid van Engelshoven

Minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66) heeft vrijdag een lijst openbaar gemaakt met grote bedrijven die volgens haar te weinig vrouwen aan de top hebben. Hiermee wil de bewindsvrouw de bedrijven aan de schandpaal nagelen.

‘Het schiet maar niet op. Dit is één van de gênantste dossiers die op mijn bureau liggen,’ zegt Van Engelshoven tegen het AD. Op de de lijst die de minister presenteert, staan bedrijven als ING, KPN, Ahold Delhaize, Randstad en AEGON. Ook bouwbedrijven als Dura Vermeer, Boskalis, Heijmans en VolkerWessels gooien er volgens de minister met de pet naar.

Lees ook dit stuk uit het weekblad: Emancipatie: vrouw doet het juist goed

 

In 2020 moet volgens de wet 30 procent van de bestuursfuncties bij grote bedrijven worden vervuld door een vrouw. Maar houden bedrijven zich hier niet aan, dan kan de minister geen sancties opleggen. Ze hoopt dat aandeelhouders en personeel bestuursraden zullen aanspreken op het geringe aantal vrouwen en dat er een onderlinge competietiedrang tussen bedrijven ontstaat. Op de lijst staan daarom ook namen van bedrijven die het streefcijfer wel halen; daaronder de ANWB, PostNL en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Premier Mark Rutte zei voorafgaand aan de formatie van het kabinet in oktober 2017 dat hij er niet naar streeft evenveel mannen als vrouwen op te nemen in zijn nieuwe kabinet. Voor hem staat de kwaliteit van kandidaten voorop, zo zei hij tijdens een persconferentie. Een gelijkwaardige man-vrouwverdeling is bijzaak, Rutte wilde ‘de beste mensen’. Als gevolg daarvan is er maar één vrouwelijke VVD-minister.

Wat vindt u? Is het goed dat bedrijven erop worden gewezen als zij in verhouding weinig vrouwen in de top hebben? Of moet de politiek zich niet met de bedrijfsvoering bemoeien? Praat mee! De Stelling van de Dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.