Stelling van de dag

‘DENK is gevaar voor Nederlandse persvrijheid…’

01 maart 2019

De politieke partij DENK wil met omroep NTR in gesprek over het tv-programma De Nieuwe Maan. De partij vindt de berichtgeving over problemen in de multiculturele samenleving te negatief. Volgens DENK zijn die problemen er helemaal niet.

DENK heeft de NTR nu een ultimatum gegeven om afstand te doen van de uitspraken van presentatrice Fidan Ekiz, zo liet zij donderdag weten via Twitter.

In september 2018 plaatste DENK al een video op haar YouTube-kanaal waarin de partij kritiek uitte op het programma.

De Nieuwe Maan was in het begin een programma waar heel veel met name jongeren naar keken van migrantenafkomst. Daar probeert zij dus tegen te zeggen: “Er zijn problemen”,’ zei Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk. ‘Zelfs die jongeren wil ze problemen aanpraten. De meeste problemen die zij ziet, zijn geen problemen. Het zijn angsten van een groep mensen die de nieuwe samenleving, de multiculturele samenleving en het nieuwe Nederland niet wil accepteren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ekiz schoof donderdagavond aan bij het tv-programma Jinek om haar zorgen te uiten over de eisen van DENK. Eisen die de redactie van De Nieuwe Maan overigens niet heeft ingewilligd. ‘Dit is intimidatiepolitiek. De wens alleen al is heel zorgwekkend,’ zei Ekiz. Het gaat volgens haar niet zozeer over het programma. ‘Dit is gaande in Europa, dit is gaande in Nederland en het heeft aandacht nodig.’

Elsevier Weekblad interviewde Fidan Ekiz: ‘Ik wil niet voor een karretje worden gespannen’

‘Dit soort partijen zegt de vooruitgang door emancipatie van de moslimgemeenschap te willen, dit is stagnatie,’ ging ze verder. ‘Dit is niet waarom mijn ouders naar Nederland zijn gekomen, dit is niet wat zij mij hebben meegegeven en dit is zeker niet wat ik mijn kinderen wil meegeven.’

Volgens Elsevier Weekblad-columnist Afshin Ellian verwart de partij Nederland met Turkije.

Wat vindt u? Zijn de eisen van DENK een gevaar voor de Nederlandse persvrijheid? Of moet elke politieke partij alles kunnen zeggen wat ze wil over journalistieke actualiteitenprogramma’s? Praat mee! De Stelling van de dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.