Verhaal van de dag

VVD Amsterdam: ‘Islamitische school meteen sluiten’

08 maart 2019Leestijd: 3 minuten

Het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot wil dat het islamitische Cornelius Haga Lyceum in de stad meteen wordt gesloten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde donderdag dat medewerkers van de school contact hebben gehad met een terreurbeweging en dat de school het werk van de onderwijsinspectie hindert.

Poot is ernstig geschrokken, zegt ze tegen Elsevier Weekblad. ‘Al bij het openen van deze school hebben we gezegd: “We moeten heel alert zijn en deze school scherp in de gaten houden.” De vrijheid van onderwijs mag nooit misbruikt worden om onze vrijheid en westerse waarden tegen te gaan en anti-democratisch gedachtegoed te verspreiden. We moeten alles uit de kast halen om deze school zo snel mogelijk te sluiten.’

Donderdag waarschuwde de NCTV dat de school banden onderhoudt met de Tsjetsjeense terroristische groepering Het Kaukasus Emiraat, die verantwoordelijk wordt gehouden voor aanslagen zoals die in de metro in Moskou in 2010. Ook zijn er signalen dat personen binnen de school de helft van de tijd aan de salafistische geloofsleer willen wijden en dat zij van plan zijn om buiten de gewone lestijden scholieren onder hun invloedssfeer te brengen.

School hinderde inspectie

De school hinderde deze week ook het werk van de Onderwijsinspectie. Een godsdienstles die op het programma stond, werd ineens geannuleerd, toen duidelijk werd dat de inspectie langs zou komen.

De gemeente Amsterdam heeft maatregelen tegen de school aangekondigd. Zo worden gemeentelijke subsidies bevroren totdat de leiding en de belangrijkste personen zijn verdwenen.

Maar volgens Poot gaat dat niet ver genoeg en heeft de gemeente genoeg gronden om de school te sluiten. ‘De burgemeester heeft de bevoegdheid panden te sluiten als deze een gevaar voor de openbare veiligheid vormen. Een goed voorbeeld hiervan is de sluiting van drugspanden. Het gaat hier om giftig gedachtegoed dat onder Amsterdamse jongeren wordt verspreid.’ Daarnaast kan de school volgens Poot dicht op grond van het niet toelaten van de Onderwijsinspectie.

Strengere criteria voor oprichting scholen

In het vervolg zou Poot graag zien dat de rol van de inspectie wordt uitgebreid en er strengere criteria komen voor het oprichten van scholen. ‘Het is ook een waarschuwing richting ouders die hun kinderen mogelijk willen inschrijven op deze school, of ouders die al kinderen op deze school hebben. We willen een duidelijk signaal afgeven dat deze school over de grens is gegaan. Dit willen we niet in de stad Amsterdam.’

Onderwijsminister Arie Slob dreigde vrijdag in een reactie dat hij de instelling geen geld meer geeft als zij doorgaat met het hinderen van de inspectie. Dat betekent dan in praktijk het einde van de school.

Slob werkt aan wetgeving om dit soort instellingen sneller te kunnen aanpakken. Een wet moet zorgen dat de overheid makkelijker kan ingrijpen als dergelijke scholen worden gesticht. Een tweede wetsvoorstel maakt ingrijpen op bestaande scholen eenvoudiger.

Schoolbestuur woedend

Volgens bestuursvoorzitter Söner Atasoy is er sprake is van ‘staatsonderdrukking’, ‘staatspropaganda’ door ‘incompetente randdebielen’. ‘Als ik de mist in ben gegaan, stap ik wel op, maar alleen op basis van feiten, niet op basis van fabeltjeskrantverhalen.’

Poot hoopt dat Atasoy zijn uitspraken in emotie deed en het niet meent. ‘Meent hij het wel, dan maakt het zijn zaak zeker niet beter. Iemand die niets te verbergen heeft zegt: “Wat vervelend. Schoolinspectie, kom vanmiddag maar langs.” In plaats daarvan laat hij een heel vijandige houding zien.’

Toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker probeerde de komst van de school in 2017 te voorkomen omdat een van de (inmiddels ex-)bestuursleden op sociale media steun had uitgesproken voor IS. Andere bestuursleden hadden vervolgens niet genoeg afstand genomen. De stichting achter de school, de Stichting Islamitisch Onderwijs, ging succesvol in beroep bij de Raad van State, waardoor de school uiteindelijk toch mocht openen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.