Stelling van de dag

‘Boycot Michael Jackson is voorbarig…’

06 maart 2019Leestijd: 2 minuten

De regionale omroep NH radio is de eerste in Nederland die de muziek van zanger Michael Jackson boycot. De zender doet dat na beschuldigingen van seksueel misbruik.

In de onlangs verschenen documentaire Leaving Neverland vertellen twee mannen hoe zij tijdens hun kinderjaren jarenlang werden misbruikt door de superster. Wade Robson en James Safechuck behoorden tot de intieme vriendenkring van Jackson. De popster overleed in 2009.

In 1993 werd Jackson voor het eerst voor de rechter gedaagd voor kindermisbruik door de destijds 13-jarige Jordan Chandler. De politie startte een strafrechtelijk onderzoek, maar dat werd gestaakt wegens gebrek aan bewijs. Als de vader van Chandler daarop een civiele rechtszaak aanspant, gaat de verdediging van de popster akkoord met een schikking van 23 miljoen dollar. In hetzelfde jaar wordt Jackson opnieuw geconfronteerd met beschuldigingen. Ook in deze zaak schikt de ster voordat het tot een rechtszaak komt, nu voor 2,4 miljoen dollar.

Jackson werd dus beschuldigd, maar er waren net zo goed kinderen die getuigden dat niets van de aantijgingen klopte. Een van de bekendste kinderen die in het voordeel van Jackson verklaarde was Home Alone-acteur Macaulay Culkin, die hem ook na het proces in 2005 in interviews bleef verdedigen.

Maar alsnog stopt het radiostation met het draaien van Jacksons muziek. ‘NH Radio is bang dat als luisteraars nu een liedje van de zanger horen, ze te veel zullen denken aan de verhalen die over hem rond gaan,’ staat op de site van de omroep. Volgens de omroep kan de luisteraar dan niet meer ‘neutraal luisteren naar de muziek’. ‘We willen dat je onbevangen naar de liedjes kan luisteren.’

De boycot van Jackson’s muziek duurt in ieder geval een paar weken. Daarna gaat NH Radio beoordelen of ‘het wel weer werkt voor de luisteraars om de liedjes te luisteren’. De medewerkers hebben de docu nog niet gezien.

Leaving Neverland wordt vrijdag in Nederland uitgezonden op NPO 3 om 20.00 uur. De documentaire duurt vier uur.

Wat vindt u? Is de King of Pop voor u van zijn voetstuk gevallen? Gaat u de documentaire bekijken? Kan het werk van een artiest los worden gezien van beschuldigingen tegen hem? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.