Stelling van de dag

‘Arbeidsmigranten zijn keihard nodig…’

07 maart 2019Leestijd: 2 minuten

D66-fractieleider Rob Jetten wil dat Nederland veel meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Oost-Europa naar Nederland gaat halen om hier te komen werken.

Dat zegt hij donderdag in een interview met het AD. Hij verwijst naar ‘alarmerende cijfers’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die wijzen uit dat de komende jaren zo’n 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn om vacatures in Nederland in te vullen.

Jetten: ‘Politieke partijen die de behoefte aan buitenlandse werknemers ontkennen, sluiten de ogen voor de realiteit. Zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen, hebben we nog mensen nodig. We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld.’

De D66-leider vindt dat coalitiepartners VVD en CDA de komst van meer arbeidsmigranten moeten verdedigen en niet achter partijen als PVV en Forum voor Democratie moeten aanhollen. ‘De VVD staat voor de vrije markt en het CDA wil boeren niet in de steek laten. Dus we moeten dit verhaal met elkaar vertellen. Geen makkelijk verhaal, maar wel het eerlijke verhaal.’

Volgens cijfers van het CBS zijn er vooral personeelstekorten bij laagbetaald productiewerk dat Nederlanders niet willen doen. Ook in de gezondheidszorg, de bouw en de agrarische sector dreigen tekorten.

Wat vindt u? Is het onverstandig om mensen binnen te halen zolang er nog werklozen zijn? Of hebben we deze mensen keihard nodig om de economie draaiende te houden? Praat mee! De Stelling van de dag luidt: 

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.