Europa

FvD wil zich aansluiten bij ECR, wie zijn zij?

28 februari 2019

Forum voor Democratie (FvD) wil zich na de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei, aansluiten bij de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Vier vragen en antwoorden.

Wie zitten er in deze fractie?

De ECR-fractie telt 71 leden, afkomstig uit 18 lidstaten van de Europese Unie. De fractie staat voor een ‘realistische’ Europese Unie die zich vooral richt op economische samenwerking, vrijere handel, het terugdringen van regels en het inkrimpen van de Europese begroting.

Onder meer de Britse Conservatieve Partij, de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en de ChristenUnie en SGP zijn lid.

In april 2016 werd de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) uit de ECR-fractie gezet omdat die volgens de overige partijen te rechtse standpunten begon in te nemen die niet in lijn waren met die van de ECR.

Meer achtergrond bij dit onderwerp: 

Achter de schermen bij Forum voor Democratie

Over de lidmaatschapsaanvraag van FvD  moet nog worden besloten. De ECR is na de sociaal- en christen-democraten de derde politieke fractie in het Europees Parlement.

Waarom wil FvD dit?

Het doel is om na de Europese verkiezingen een groot eurosceptisch blok te vormen met partijen uit heel Europa, staat in een verklaring op de site van Forum voor Democratie. Hiermee moet ‘de vorming van een Europese superstaat’ worden gestopt.

‘Tot nu toe waren de eurosceptische krachten in Brussel hopeloos verdeeld. Daardoor lukte het de fanatici – Verhofstadt, Juncker, Timmermans – om alsmaar meer macht te centraliseren en de nationale staten te ondermijnen. Na 23 mei moeten we de handen ineen slaan en “blokkerende minderheden” vormen,’ staat in een verklaring van FvD-leider Thierry Baudet.

Lees ook deze ingezonden opinie over populisme: staan we aan de vooravond van een machtswisseling?

Baudet is donderdag in Parijs voor de presentatie van een coalitie van ‘eurorealisten’. Voor die coalitie hebben zich 24 partijen aangemeld, waaronder partijen uit Tsjechië, Denemarken en Finland. De Tsjechische europarlementariër Jan Zahradil, die namens de ECR voorzitter van de Europese Commissie wil worden, is ook aanwezig.

De Europese lijsttrekker van Forum voor Democratie Derk Jan Eppink: ‘In het Europees Parlement vormen nationale partijen Europese fracties. De VVD zit in de groep van Verhofstadt, het CDA in de groep van Juncker en Merkel. Al hun verkiezingsbeloftes zullen om die reden loze woorden blijven.’

Hoe reageert de ChristenUnie?

‘Mocht Forum na de Europese verkiezingen van 23 mei dit jaar bij de ECR-fractie aankloppen, dan zullen wij ons daar tegen verzetten en tegenstemmen,’ aldus de ChristenUnie. FvD wil dat Nederland uit de Europese Unie vertrekt en ‘dus niet hervormen maar breken’, zegt de partij in een verklaring. Baudets partij zou daarom niet passen niet bij de ECR. ‘Daarbij zijn we het volstrekt oneens met onder andere het harde migratiestandpunt en de pro-Poetin houding van Thierry Baudet en zijn partij.’

Wie is Nicolas Dupont?

Bij de bijeenkomst in Parijs is ook de Fransman Nicolas Dupont-Aignan aanwezig.

Dupont-Aignan is de man die ooit de campagne in Frankrijk tegen het Verdrag van Lissabon leidde. Hij wil proberen om de fractie van ECR te laten samengaan met een andere Europa-kritische fractie, waarbij de PVV is aangesloten: Europa van Naties en Vrijheid (Europe of Nations and Freedom, ENF).

Bij de ENF zijn naast de PVV de Oostenrijkse FPÖ, het Franse Rassemblement National (voorheen Front National), het Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang aangesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.