Spijkenisse

Politie bewaakt huis verdachte na volkswoede over ‘kopschopfilmpje’

23 januari 2019Leestijd: 5 minuten

Het filmpje van de zware mishandeling van de 14-jarige Tommy door een groep ‘kopschoppers’ in een parkje in Spijkenisse, leidt tot grote volkswoede. Vanuit het hele land betuigen Nederlanders hun medeleven. Persoonlijke gegevens van de verdachten, van wie er vijf vastzitten, worden online gedeeld, en het huis van een van de verdachten wordt uit voorzorg bewaakt.

Wat is er te zien in het filmpje?

Maandag verscheen er een filmpje (inmiddels meer dan 2 miljoen keer bekeken) op de populaire website Dumpert, waarin te zien is hoe een jongen door meerdere leeftijdgenoten bruut wordt mishandeld in een park. Hij krijgt talloze klappen en trappen, ook tegen zijn hoofd. De mishandeling gaat door als de jongen op de grond ligt. In onderstaande video die op Twitter circuleert, is ook te zien dat een van de daders een fiets op het slachtoffer gooit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Te zien is dat het slachtoffer diverse keren weg wil lopen, maar dat hem dat onmogelijk wordt gemaakt. Te horen is hoe hij ‘klaar’ tegen een van zijn belagers zegt, maar dat die daar niks van wil weten. ‘Niks klaar!’ roept de actiefste dader. Uiteindelijk drijft de groep de jongen de bosjes in, waar de mishandeling verder gaat. Een van de daders zegt na de schoppartij triomfantelijk dat zijn schoenen ‘vol met bloed’ zitten. Wie de beelden heeft gefilmd en online heeft geplaatst, is niet bekend.

Hoe gaat het met het slachtoffer?

Het slachtoffer, de 14-jarige Tommy, hield een gebroken neus, blauwe plekken en een gescheurd oor over aan de afranseling. Hij belandde in het ziekenhuis, maar is inmiddels is weer thuis, liet hij dinsdag weten. ‘Love voor alle mensen die me hebben gesupport en alle steun hebben gewenst. Het gaat nu goed met mij,’ zegt hij in een video op het Facebook-account van de rapper Lexxxus. Die had via het sociale medium diverse steunbetuigingen aan de jongen gedeeld, en deelt de video nu om zo veel mogelijk mensen op de hoogte te stellen. Ook bood de rapper aan om op zijn kosten met de jongen te gaan winkelen.

Vanuit het hele land betuigen Nederlanders hun medeleven aan de 14-jarige Tommy. Bewoners van de wijk in Spijkenisse waar de jongen woont, zijn een kaartenactie begonnen. Ook startte een (anonieme) vader van vier kinderen een online-doneeractie om geld in te zamelen voor de jongen en zijn gezin: ‘Misschien hebben ze binnenkort geld nodig voor medische kosten, of misschien voor juridische kosten. Of misschien willen ze een paar daagjes samen weg om alles te verwerken.’

Het streefbedrag van 5.000 euro is al ruimschoots gehaald: de teller staat woensdagmiddag op ruim 5.800 euro.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe is er gereageerd op het voorval?

Govert Veldhuijzen (CDA), waarnemend burgemeester van de gemeente Nissewaard waaronder Spijkenisse valt, reageerde gisteren op de regionale zender RTV Rijnmond op het voorval. ‘Afschuwelijk dat het gebeurt, maar ook dat het zo op sociale media wordt gezet.’

Veldhuijzen wil niet speculeren over een eventuele oorzaak of straf voor de mishandeling, en laat dat aan de politie. Hij noemde het ook ‘zorgelijk’ dat op sociale media privégegevens van de daders en verdachten worden gedeeld, ‘die haast uitnodigen om eigen rechter te gaan spelen’. ‘Ik zou echt dringend willen aanbevelen om dat niet te doen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De kwestie heeft ook politiek Den Haag bereikt. Zo deelde PVV-leider Geert Wilders een link naar het filmpje op Dumpert, voorzien van een korte, duidelijke boodschap: ‘Smerig tuig. Schop ze ons land uit.’ De mishandeling houdt ook Thierry Baudet (Forum voor Democratie) bezig. Hij deelt op zijn eigen Twitterpagina tal van berichten over de kwestie, waarmee hij zijn woede en verontwaardiging laat blijken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder meer op het Twitteraccount ‘Meldpunt laffe kopschoppers‘, dat is opgericht om de daders te identificeren, zijn de namen, adressen, telefoonnummers en foto’s van diverse jongens gedeeld die in het filmpje voorkomen. Een van de hoofddaders deed dat nota bene zelf: ‘Voor de mensen die het niet eens zijn met wat ik heb gedaan. Mijn adres is (…) iedereen bedreigt me maar niemand doet iets dus hierbij mijn adres als jullie die nog niet hadden.’ Dat bericht is inmiddels van sociale media verwijderd, maar screenshots ervan gaan nog wel rond.

Wat is de laatste stand van zaken?

Dinsdagavond werd bekend dat in de wijk De Akkers in Spijkenisse politieauto’s patrouilleren bij het huis van deze verdachte. Dat gebeurt uit voorzorg, zegt een woordvoerder van de politie in Rotterdam tegen NU.nl. ‘Er zijn geen kwaadwilligen gesignaleerd, maar het houdt de buurt goed bezig.’ De familie van de jongen zou zijn ondergedoken uit angst voor wraakacties, meldde Hart van Nederland. Volgens het actualiteitenprogramma hangt er een gespannen sfeer in de wijk. Buurtbewoners en passanten moeten zich legitimeren als ze de straat in willen.

In 2013 werden online beelden van Eindhovense ‘kopschoppers’ gedeeld: Geen gezeur over privacy, schreef Gerlof Leistra toen

Dinsdagavond maakte het PENTA College De Oude Maas – de vmbo-school van zowel het slachtoffer als diverse daders (zie onderstaande video) – bekend dat het de betrokken jongens voorlopig schorst totdat politieonderzoek meer duidelijkheid heeft geboden. Datzelfde doet de lokale voetbalclub vv Spijkenisse, die diverse jeugdspelers in het filmpje herkende. De school en de voetbalvereniging stellen dat het voorval ‘buiten hun invloedssfeer ligt’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De eerste twee verdachten, een 14-jarige en een 16-jarige jongen, meldden zich maandagavond op het politiebureau naar aanleiding van de woede die in de (sociale) media was opgelaaid. Dinsdag werden nog drie verdachten aangehouden. Hoe oud die zijn, is niet bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.