Scheidsrechter Gözübüyük kreeg aanbod uit Turkije

30 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük - ANP

Topscheidsrechter Serdar Gözübüyük is in de zomer van 2016 door de Turkse voetbalbond benaderd om in dat land te komen fluiten, onthult hij deze week in Elsevier Weekblad. ‘Ik heb tegen de Turkse bond gezegd dat het niet het goede moment was, dat ik hier de kansen heb gekregen en nieuwe kansen wil pakken.’

Hij is Nederland heel dankbaar. ‘Ik ben superblij met de wedstrijden die ik heb mogen fluiten, ik dank God elke dag.’ De scheidsrechter is er bovendien ‘heilig’ van overtuigd dat hij zijn grote ambitie – fluiten in de Champions League – via Nederland kan waarmaken.

De Champions League halen, is ook een belofte die hij aan zijn moeder deed. Zij overleed in 2005, vijftig jaar oud. ‘Dat is een van de laatste dingen die ik met haar heb besproken.’

Gözübüyük vecht tegen maatschappelijke verloedering

Gözübüyük gaat in het interview uitgebreid in op het vele maatschappelijk werk dat hij verricht via zijn organisatie Sport-Connecting-Us. De man van normen en waarden hekelt de verloedering.

Lees hier het volledige interview met Serdar Gözübüyük: ‘Ik was al vroeg een regelaartje’

‘Opgestoken middelvingers naar de politie, ambulancepersoneel dat in elkaar wordt geslagen, leraressen die voor hoer worden uitgemaakt. Dan denk ik: wat is dit?’ Hij gaat onder meer langs scholen om zijn levensverhaal te vertellen en leerlingen te motiveren. ‘Ga niet in een hoekje zitten huilen, niemand houdt je handje vast.’

Fluiten met de VAR

Over fluiten met de VAR, de videoscheidsrechter, zegt hij: ‘Ik ga een wedstrijd in met het idee: die VAR is niet meer dan een parachute die me kan redden. Scheidsrechters worden afwachtender, hoor je, ze zijn banger om beslissingen te nemen. Daar heb ik geen last van.’

Gözübüyük werd dit seizoen twee keer door de VAR naar de zijlijn geroepen, omdat die vond dat hij een fout had gemaakt. Hij werd heftig gekritiseerd. ‘Ik wil geen fouten maken. Ik wil niet naar de zijlijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.