‘Rusland kan nooit bondgenoot worden, want eist dan leiderschapsrol’

09 januari 2019Leestijd: 3 minuten
De Amerikaanse president Donald Trump (L) en de Russische leider Vladimir Poetin (R) - Foto: AFP

De Russische ambassadeur in Nederland Alexander Shulgin veegde dinsdag de vloer aan met zijn Amerikaanse collega Pete Hoekstra. Die waarschuwde eerder in De Telegraaf dat Nederland nooit gerechtigheid zal krijgen voor MH17 als het zichzelf afhankelijk maakt van Russisch gas. Onzin, reageerde Shulgin. Amerika wil Nederland vooral duurder gas verkopen. We vroegen u: is Poetin een betere bondgenoot dan Trump? U reageert verdeeld.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking. Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

Oane P d’ Hoptille

Rusland maakt het voor zichzelf moeilijk om als betrouwbaar te worden gezien. MH17, Oost-Oekraïne en de Krim zijn duidelijke indicaties. Het is wel erg dubbel dat wij het gebruik van olie uit eveneens onfrisse landen wel acceptabel vinden en de invoer van gas uit Rusland niet. Alles overwegende ben ik voor het gebruik van gas uit Rusland. Een werkbare relatie met een buur is effectiever dan die met een verre vriend. Komt nog bij dat het de vraag is hoe lang de relatie met de verre vriend goed blijft.

Elly Lousberg

Volgens mijn bescheiden mening heeft de heer Hoekstra ietwat te lang in Amerika gewoond en weet niet dat wij qua cultuur en politiek dichter bij Rusland staan dan bij de USA, een goede buur is beter dan een verre vriend, laat dat gas rustig komen en hopelijk wordt de olie-invoer uit Saudi-Arabië beduidend minder.

J. van Deventer

Ik denk dat Nederland een groot veiligheidsbelang heeft bij de NAVO en via de NAVO bij Amerika. Dat Amerika momenteel een meer isolationistische koers vaart, doet daar niets aan af. Daar ligt nog steeds onze bestemming. Rusland heeft de neiging om zijn ‘bondgenoten’ op te eten, dus dat land valt wat mij betreft af. Maar we kunnen niettemin onze best doen om Rusland te vriend te houden.

Frederik Geubel

Noord-Amerika past nou eenmaal beter bij ons qua cultuur dan Rusland. Daarom hoop ik dat de NAVO sterk blijft en er een vruchtbare verhouding blijft bestaan tussen de bondgenoten. Rusland kan en zal nooit onze bondgenoot worden, want dan zal het de leidersrol opeisen. Herinnert u zich nog de tijd van het IJzeren Gordijn, het verschil tussen West en Oost? Wij behielden onze vrijheid als die maar democratisch was, de Russen onderdrukten de Oost-Europese landen, zelfs met geweld. Een bondgenootschap met de Russen zal iets dergelijks te zien geven. Op zijn minst zullen we veel vrijheid moeten opgeven, een soort finlandisering. Wie wil dat, en toch al helemaal niet vanwege MH17?

Gerard Spoelstra

Rusland is niet een land met een geheime dienst maar een geheime dienst met een land. Dat is een groot gevaar en daarom zal het land altijd ondemocratisch blijven. De keuze voor ons is dus kiezen uit de minst slechte optie wanneer wij energie willen importeren. Dat is op dit moment Amerika (ondanks Trump) juist omdat democratie daar onmeetbaar verder vooruit is dan in Rusland.

Alle maar dan ook alle discussies en standpunten of Rusland (in samenwerking met China) een van de grotere machten gaat worden is allemaal onzin. Zelfs met of zonder artificial intelligence.
Alleen democratie kan zorgen voor diversificatie van de economie wat in Rusland ver te zoeken is. Canada, de VS en Europa zijn lichtende voorbeelden van diversificatie ontstaan uit democratisch denken. Zie ook de ontwikkeling in Polen de afgelopen vijftien jaar. Met horten en stoten maar toch een superontwikkeling van het bnp. Rusland had deze ontwikkeling kunnen krijgen, maar door het corrupte dictatoriale systeem is dit niet gelukt.
Laten we de allernieuwste Terra Power Nucleaire reactor van Bill Gates bouwen in Nederland, en er hoeft geen druppel olie of kuub gas meer geïmporteerd te worden. Ook hebben we dan die lelijke windmolens en lelijke zonnepanelen niet meer nodig. Een Nucleaire Terra Power Reactor eet als het ware zijn eigen vervuiling op waaruit energie onstaat.
Alle Europese politici moeten zich schamen om Rusland niet gezamenlijk onder druk te zetten m.b.t. MH17. Geen Nordstream 2, maar juist Nordstream 1 dichtdraaien.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.