Verhaal van de dag

‘Wat een narcist!’ Reacties op de brief van Rutte

17 december 2018

‘Ik zie Nederland als een teer bezit dat van ons allemaal is. Dat bezit is broos, breekbaar. (…) Ik zie Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden.’

Dat zijn de woorden van premier Mark Rutte (VVD) in een paginagrote advertentie in het AD van maandag 17 december. De advertentie komt drie maanden voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.

Premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie

Lees ook het compliment van Gerry van der List aan de premier: 

Rutte’s positivisme en werklust dwingen bewondering af

In de brief roept Rutte mensen die zich ‘niet verantwoordelijk voelen’ op ‘naast ons te komen staan, in plaats van tegenover ons’. Hij spreekt zijn bewondering uit voor mensen die ‘omkijken naar een ander. Een arm om iemand heen slaan. Zij maken Nederland mooier. Sterker nog: zij zijn Nederland.’

In de brief wijst de premier naar Groot-Brittannië, waar ze volgens hem het vaasje lieten vallen. ‘Daar hebben de politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in de chaos.’ Hij doelt hiermee op de aanstaande Brexit.

Afkeur van verharding debat

De premier keurt de verharding van het politieke debat af en haalt uit naar wat hij noemt ‘schreeuwende voetbalvaders langs de zijlijn’. ‘In de politiek zie ik ze ook voorbijkomen. Mensen die bij de microfoon dingen kunnen roepen omdat ze weten dat er toch nooit een meerderheid voor zal zijn. En ze zich dus nooit voor de gevolgen hoeven te verantwoorden.’

Artikel gaat verder onder afbeelding:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op sociale media wordt de advertentie met gemengde reacties in ontvangst genomen.

‘Zestien keer IK. Wat een narcist,’ reageert PVV-voorman Geert Wilders op Twitter. De tweet is voorzien van de brief waarbij het woord ‘ik’ gemarkeerd is. ‘En wat een beroepsleugenaar,’ gaat Wilders verder. ‘Nederland interesseert Rutte niks. Hij laat Nederlanders jarenlang in de kou staan. Open grenzen, Marrakesh, miljarden naar EU/Afrika en voor ons hogere energierekening, btw, ziektekostenpremie, huren. Bah!’

Tv-maker Tim Hofman neemt Wilders weer op de hak door te wijzen op het feit dat de PVV-leider in een filmpje van EenVandaag vier keer het woord ‘ik’ gebruikt.

BRIEF RUTTE
• 572 woorden
• 16x IK
• 2,8% van gebruikte woorden = IK

 

WILDERS EENVANDAAG
• 68 woorden
• 4x IK
• 5,88% van gebruikte woorden = IK kortom: Geert is ruim (!) TWEE keer zo narcistisch als Mark! TWEE.

Brief als respons

50-Plus fractievoorzitter Henk Krol twitterde een brief als respons. Het zou volgens hem vooral moeten gaan om de bloemen. ‘Het Nederlandse vaasje staat helemaal vól kleurrijke bloemen. De kleurenpracht is schitterend om naar te kijken!’ Maar Krol ziet ook problemen. Zo ziet hij dat sommige ‘bloemen’ het niet goed doen en er ‘verwelkt bijhangen’. Ook ziet hij dat een aantal bloemen beter wordt verzorgd dan anderen.

Lees hier de volledige reactie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Is dit tegenwoordig de oplossing voor onvrede? Een beetje gewauwel over doeners om het gepeupel te sussen,’ schrijft het Rotterdamse Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf. ‘En ondertussen blijft de trein met lastenverhogingen en open grenzen doordenderen, complete maling aan de mensen die er onder te lijden hebben. Het is echt een bloody shame.’

Telegraaf-columnist Rob Hoogland pakt het anders aan en twittert een foto van een gebroken vaas. ‘Nederland na Rutte III,’ schrijft hij erbij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als Nederland een #vaasje is, dan heeft Rutte het allang uit zijn handen laten vallen. Op weg naar omhoog, schrijft journalist Joost Niemoller.

‘Een land kapot maken, het volk belazeren, grootste bankroof ever plegen en dat dan goed proberen te maken met een briefje in de krant. Ik moet toegeven, die Rutte heeft humor,’ schrijft columnist Jan Roos.

Een twitteraar nam de moeite om een respons te schrijven in dezelfde bewoordingen als de premier. ‘Nederland was een teer bezit, dat van ons allemaal was. Hadden we maar een premier gehad die deed wat hij beloofde. En niet mee ging in grote dromen van buurland Duitsland, Brussel en de Verenigde Naties. Die steeds water bij de wijn deed, tot er uiteindelijk alleen een slap zuur aftreksel in dat vaasje zat.’ Schrijver Jan Bennink roept op het ‘bezoedelde vaasje’ terug te halen uit Brussel.

Artikel gaat verder onder de tweet:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wel problemen, geen oplossingen

Columnist Marianne Zwagerman verwijt de premier dat hij wel het probleem ziet, maar geen oplossing aandraagt. ‘Je zou in gesprek gaan met de 1,4 miljoen mensen die op de tweede partij in Nederland stemden Mark. Wanneer begin je daar eens mee, in plaats van ze weg te zetten als schreeuwende voetbalvaders,’ twittert ze.

Volgens Elsevier Weekblad

De tekst van Mark Rutte had net zo goed van een CDA-leider of van een PvdA-premier kunnen zijn. Gemeenschapszin, schouders eronder. Je kunt het moeilijk oneens zijn met deze vaderlijke oproep, tenzij je Nederland met gele hesjes, plunderingen of een Europa-kamikaze wil destabiliseren.

Opvallend is natuurlijk dat Rutte zich niet profileert als VVD’er. De partijnaam ontbreekt. Hij is de premier van alle Nederlanders. Daarmee reduceert hij zijn VVD tot de Rutte-partij.

 

De advertentie wordt gezien als de aftrap van de VVD-campagne voor de Statenverkiezingen van maart. Zou Rutte zich werkelijk met zijn volle gewicht in de strijd werpen? Zijn kabinet is niet populair en Rutte durft het niet tot inzet van de verkiezingen te maken. Het gaat om provinciale verkiezingen, zegt hij nadrukkelijk in het interview met Elsevier Weekblad. Dat vervolgens ook de samenstelling van de Eerste Kamer afhangt van de nieuwe Provinciale Staten is Rutte van latere zorg. Hij rekent op gedoogsteun van GroenLinks en PvdA, laat hij in Elsevier Weekblad weten. Die de-politisering stemt dan weer aardig overeen met zijn oproep tot burgerschap in de krantenadvertentie: Jesse Klaver en Lodewijk Asscher mogen het broze vaasje niet van de vensterbank stoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.