‘Tien miljoen voor zwangere mbo’ers is goede zaak…’

06 december 2018Leestijd: 2 minuten
Foto: Unsplash

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) stort jaarlijks 10 miljoen euro in een speciaal fonds voor mbo-instellingen. Die kunnen het geld gebruiken om studenten te compenseren die door zwangerschap studievertraging oplopen.

Nu is het nog zo dat een mbo’er die door zwangerschap het jaar niet kan afmaken, daarvoor wel schoolgeld moet betalen. Aanstaande moeders kunnen hierdoor in financiële problemen raken.

Bekijk ook deze stelling: ‘Seksescheiding op de werkvloer niet de oplossing voor #MeToo’

‘Als een studente zwanger wordt en daardoor vertraging oploopt, moet ze daar geen last van hebben. Daarom is een tegemoetkoming belangrijk,’ zegt de minister donderdag tegen het AD. Ze weet niet hoeveel studenten gebruik zullen maken van de regeling. ‘Ik weet niet hoeveel studentes zwanger zullen worden. Maar als het geld op is, ga ik er opnieuw naar kijken.’

Annemieke de Jong van kennisplatform studerendemoeders.nl is blij met de maatregel, zegt ze tegen RTL Nieuws. ‘Dit is een stap in de goede richting. Een erkenning voor studerende moeders. Ik hoop dat hierdoor anders tegen deze groep wordt aangekeken.’ De Jong werd zelf zwanger tijdens haar mbo-opleiding. ‘Het werd op het mbo als probleem beschouwd. Dat is zo jammer. Docenten dachten, en denken vaak nog steeds: het zijn tienerzwangerschappen. Dat keuren ze af.’

Volgens De Jong is het voor jonge moeders ook moeilijker om te worden aangenomen bij een mbo-instelling. Tegenover de nieuwszender noemt ze het voorbeeld van een zwangere vrouw die al twee kinderen had en die op intakegesprek te horen kreeg dat ze misschien sterilisatie moest overwegen.

Wat vindt u? Is het een goede zaak dat zwanger worden tijdens een mbo-opleiding niet langer als een probleem wordt beschouwd? Of stimuleert het zwangerschappen op jonge leeftijd? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.