Na de ministerraad

Rutte wil geen kinderpardon, wel pact van Marrakesh

02 november 2018Leestijd: 3 minuten

Geen minister die afgelopen week een kras opliep à la die van premier Mark Rutte (VVD) eerder rond de dividendbelasting. Dat vindt Rutte zelf, bleek na de ministerraad. Hij nam het op voor minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins (VVD) en voor minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD).

De eerste moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de omvallende ziekenhuizen en de laatste voor het van de weg halen van de Stint.

De ministers hadden zich uitstekend verdedigd vond Rutte en hij benadrukte dat Bruins ‘een warmbloedig mens’ is die ten onrechte emotieloos werd genoemd omdat hij een ziekenhuis vergeleek met een stapel stenen. Daar was hij wel erg hard op gepakt vond Rutte, terwijl Bruins juist had gedoeld op de noodzaak van het blijven leveren van goede zorg ondanks de sluiting van een ziekenhuis.

‘En de kwestie van de Stint is ook iets heel anders dan mijn kras,’ zei Rutte, die het ministeriële optreden in beide gevallen ‘soeverein’ vond. ‘Daar stonden ministers hun vak uit te oefenen.’

Kinderpardon: ouders zijn verantwoordelijk

Rutte liet zich niet verleiden om al te dramatisch te doen over de geplande uitzetting van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers voor wie BNN-presentator Tim Hofman actie voert. De premier bleef benadrukken dat hier de verantwoordelijkheid van de ouders in het geding is, evenals het draagvlak onder de bevolking voor echte vluchtelingen. Dat zou afnemen door een kinderpardon.

‘Ik hou van al die kinderen’

‘Ik hou van al die kinderen, ze zijn de toekomst van de wereld, maar het zijn de ouders die hier willens en wetens naar toe komen terwijl ze weten dat ze kansloos zijn in hun asielaanvraag,’ zei Rutte die waarschuwde voor een ‘aanzuigende werking’ als Nederland ook zulke aanvragers een verblijfsvergunning geeft.

Pact van Marrakesh

Intussen is Nederland op weg naar ondertekening van het ‘pact van Marrakesh’ ofwel het Global Compact for Migration van de Verenigde Naties, waarin tal van rechten worden opgesomd waarop migranten aanspraak kunnen  maken.

Rutte was voorbereid op een vraag erover en pikte een voorbereide tekst uit zijn stapeltje. Het pact zou juist bedoeld zijn om migratie in betere banen te leiden en te zorgen dat de mensonterende toestanden op bootjes verleden tijd worden. Ook zou het pact helpen bij het maken van afspraken over de terugname van migranten die Europa bereikt hebben maar geen verblijfspapieren krijgen.

Geen soevereiniteitsoverdracht

Rutte benadrukte dat geen sprake is van een verdrag ‘maar van een compact dat geen juridische werking heeft. Er is geen sprake van soevereiniteitsoverdracht.’

Gevraagd of hij kan beloven dat rechters straks geen conclusies trekken uit dit pact, zei Rutte: ‘De tekst zegt letterlijk dat het geen juridisch bindend document is. Daar baseer ik me op. Wij mogen onze eigen grenzen blijven beheren. Ons eigen toelatingsbeleid blijven voeren en zelf onderscheid blijven maken tussen reguliere en irreguliere immigratie.’

Alarmbellen

Dat het ene na het andere land afhaakt en laat weten het pact niet te onderschrijven – zoals eerder de Verenigde Staten en Hongarije lieten weten en later Oostenrijk, Tsjechië en Israël – doet bij Rutte geen alarmbellen rinkelen. ‘Elk land moet een eigen afweging maken.’

Zelf heeft hij geen twijfels en ook is hij niet bevreesd dat illegale migranten straks aan het pact toch rechten ontlenen. ‘Het is immers niet bindend,’ zei de premier.

Formule 1

Plannen voor het halen van de Formule 1 naar Nederland juichte Rutte toe. Zelfs het milieu mag daar wel even onder lijden, vond hij. ‘Moet je je voorstellen dat Max Verstappen daar racet en daar zou winnen.’ Maar de financiering ervan vindt hij geen overheidstaak.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.