Premium Lock Opkrabbelen op Sint Maarten na orkaan Irma

29 november 2018Leestijd: 8 minuten
Sint Maarten in september 2017: kort na orkaan Irma landt een hulpvliegtuig op het vliegveld Prinses Juliana. De terminal ligt er nu nog steeds haveloos bij

Op de orkaan volgden voorzichtig herstel en politieke schoonmaak, maar tussen de volksvertegenwoordigers uit Den Haag en Philipsburg heerst de wrevel. ‘Vergadering afgelast. Te weinig leden aanwezig.’

De vijftien Statenleden op Sint Maarten houden meer over dan Tweede Kamerleden in Den Haag. Ze hebben 104.000 euro per jaar; Kamerleden 109.000 euro. Aangezien de inkomstenbelasting op Sint Maarten 20 procent bedraagt en het land geen btw kent, overtreffen de Statenleden qua koopkracht hun collega-volksvertegenwoordigers op het Binnenhof.

Vooral SP’er Ronald van Raak loopt hiertegen te hoop. Sint Maarten heeft – illegalen niet meegerekend – ruim 40.000 inwoners en Nederland heeft er 17 miljoen. Als je op een gewone werkdag het parlements­gebouw aan de Wilhelminastraat 1 in Philipsburg binnenloopt, kom je op de trap een vriendelijke medewerker tegen die opgewekt uitlegt: ‘Vergadering afgelast. Te weinig leden aanwezig.’

Onder Kamerleden heerst wrevel, omdat de collega’s op Sint Maarten vergaderingen laten schieten wegens de verplichtingen van hun tweede baan elders op het eiland. Juist nu Sint Maarten een half miljard euro krijgt voor wederopbouw na de orkaan Irma in september 2017, groeit de ergernis.

Ogenschijnlijk is toeristeneiland Sint Maarten aan het opkrabbelen. Juweliers en taxfreewinkels met drank, tabak en elektronica hebben hun handelswaar weer uitgestald. Hun zaak zit weer strak in de verf. Hotels draaien volop, zij het dat de hoogste verdiepingen soms nog onbewoonbaar zijn.

Sint Maarten nu: op de voorgrond een door Irma geknakte palmboom. Op de achtergrond de cruiseschepen die Sint Maarten weer aandoen

In de haven leggen opnieuw cruiseschepen aan. Soms wel vijf op één dag. Toeristen wandelen over de boulevard. In de gokhallen rolt het geld. Op terrasjes hoor je kerstmuziek: afgezaagde evergreens, maar dan gespeeld door een steelband. Zo hoort dat op een tropische bestemming waar zelfs de kentekenplaten van de auto’s zijn voorzien van het opschrift: ‘The friendly island.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.