Den Haag Premium Corner

Kabinet wil ook verdienen aan Defensie

09 november 2018

In het kabinet-Rutte is vandaag, vrijdag, DIS het modewoord. De ministers stellen de ‘Defensie Industrie Strategie’ vast, waarbij een zwaar accent ligt op Europese wapenprojecten. Nu het kabinet bezig is het defensiebudget met anderhalf miljard euro per jaar te verhogen, ontstaan natuurlijk kansen voor de industrie.

Het grote voorbeeld is de F-35 Joint Strike Fighter. Den Haag koopt 37 toestellen en dat kost miljarden. Maar Nederlandse bedrijven participeren al bijna twintig jaar in de ontwikkeling en productie van het Amerikaanse jachtvliegtuig, waardoor ze voor enorme bedragen aan orders boeken.

Het ‘wapenproject van de eeuw’ komt goed op stoom. Israël heeft de nieuwe jager al ingezet boven Syrië, met als resultaat dat de Syrische luchtafweer per abuis een Russisch gevechtstoestel uit de lucht knalde.

Oplage van duizenden

De F35 JSF zal in een ‘oplage’ van zo’n vierduizend toestellen worden gebouwd. Nederlandse bedrijven leveren de bekabeling en allerlei andere hightech-onderdelen. Daarnaast komt het motoronderhoud van de Europese F-35’s in Woensdrecht. ‘Per saldo kost de F-35 ons land geen geld, maar verdienen we er nu aan,’ zegt een ingewijde in de defensie-industrie. ‘Alleen hebben de Amerikanen ons verzocht dit niet al te hard van de daken te schreeuwen om de andere bondgenoten niet te prikkelen.’

Lees ook dit interview met minister Bijleveld: ‘Met dit budget kan ik nu gewoon niet meer doen’

Minister Ank Bijleveld (CDA) van Defensie was deze week in Parijs voor overleg over Europese samenwerking op het gebied van de militaire productie. Elk land probeert de eigen industrie zoveel mogelijk te laten profiteren, maar tegelijkertijd snapt iedereen dat samenwerking voordelen biedt.

Lees meer over de discussie over de vervanging van de onderzeeboten. Wie krijgt die order?

Het kabinet-Rutte zou volgens planning deze maand een beslissing nemen over vier nieuwe onderzeeboten – zelf ontwikkelen of van de plank kopen – maar stelde dit uit om eerst de Defensie Industrie Strategie vast te stellen. Die volgorde van beslissingen is in kringen van Damen Shipyards met gejuich ontvangen, want dit zou erop duiden dat de scheepswerf in Vlissingen – die samen met het Zweedse Saab in de race is om de onderzeeboten te leveren – op de order van minimaal 2,5 miljard euro kan rekenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.