Premium Lock Hala Naoum Néhmé: ‘Niks romantisch aan kraken’

20 november 2018Leestijd: 9 minuten
Hala Naoum Néhmé.

Het Amsterdamse VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé (34) kwam als 15-jarige vanuit Aleppo (Syrië) naar Nederland. Ze wil meer zijn dan ‘dat meisje uit het Midden-Oosten’.

Vraag Hala Naoum Néhmé waarom ze sinds maart 2018 namens de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad zit, en er volgt een ode. ‘Deze stad heeft mij zo ongelooflijk veel gebracht. Ik ben hier in dertien jaar tijd vernederlandst, heb twee studies afgemaakt en vrienden leren kennen. Dus als ik Amsterdam kan dienen, dan is dat voor mij een grote eer.’

Hoe Rutger Groot Wassink de machtigste man van Amsterdam werd.
Lees verder

Tegelijkertijd moet ze niets hebben van ‘de valse romantiek’ die er rond Amsterdam hangt. Bij de politieke beschouwingen afgelopen september verlangde GroenLinks- fractievoorzitter Femke Roosma openlijk ­terug naar het Amsterdam van de jaren zestig. ‘Die idealen zijn een blijvende inspiratie en die hebben we in 2018 harder nodig dan ooit,’ zei Roosma. Naoum Néh­mé: ‘Toen dacht ik: jij moet je schamen. Want wat waren die idealen in de jaren zestig? Er waren overal verslaafden, de provo’s maakten van de stad een wetteloze jungle en begonnen met kraken. In de jaren zeventig en tachtig werd de politie aangevallen als ze kraakpanden kwam ontruimen – als dat al gebeurde. De Staatsliedenbuurt werd als krakersbuurt een no go-zone, waar burgemeester Ed van Thijn werd bespuugd en verjaagd. Daar moet je anno 2018 toch niet meer naar terugverlangen? Je bent een progressieve partij, dan verlang je toch niet naar het verleden?’

Politiek in de genen

Naoum Néhmé werd in 1984 in het Syrische Aleppo geboren. Haar oma van vaders kant was een overlevende van de Armeense genocide en kwam in 1915 met haar ouders vanuit Turkije naar Syrië. ‘Bij die tocht is de woestijn van Deir ez-Zor – tegenwoordig bolwerk van IS – wereldberoemd geworden. Er wordt gezegd dat als je er je hand in de grond steekt om zand te pakken, je skeletten vastgrijpt – zoveel mensen zijn er in die exodus omgekomen.’

Haar oma en overgrootouders streken neer in Deir ez-Zor. Ze kochten er landbouwgrond die ze verpachtten en soms zelf bewerkten. Naoum Néhmés vader zat in de textiel en had diverse bedrijven, waaronder een autobedrijf in Aleppo. Haar moeder was universitair docent Engelse taal- en letterkunde, maar stopte met werken omdat ze er graag voor haar twee kinderen wilde zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.