Na de Ministerraad

“Compact”? Ook Rutte kent betekenis niet

09 november 2018Leestijd: 3 minuten

Wat pact betekent, moeten we aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) vragen, vond premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad.

Niet dat het pact van Marrakesh, ofwel het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, centraal stond in de ministerraad. Maar 10 en 11 december naderen en dan wordt dit pact in Marrakesh onderschreven. Tijd om te weten wat het kabinet gaat doen.

Rutte, na de ministerraad altijd bereidwillig ingaand op vragen, zei: ‘Dit “compact”, wat het ook precies betekent, het wordt ook niet ondertekend, het is een afspraak die de leden van de Verenigde Naties maken. En er zit een hoop positiefs in.’

Hij vervolgde: ‘Het bevordert niet de migratie van zuid naar noord, maar bijvoorbeeld wel de terugkeer van mensen die in Nederland niets te zoeken hebben, zoals economische migranten. En dat is natuurlijk een vraagstuk waarmee we in de samenleving breed te maken hebben gezien de overlast die gepleegd wordt op diverse plekken.’

Vorige week zei Rutte al in navolging van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) dat de tekst niet bindend is.

Intussen is er vooral op sociale media een storm opgestoken en haken steeds meer landen af.  Langzaam lijkt er ook twijfel te ontstaan in het kabinet.

Juridische aspecten in kaart brengen

Rutte: ‘Er is geen sprake van soevereiniteitsoverdracht. Maar het kabinet is het nog eens heel goed aan het bestuderen en alle juridische aspecten in kaart aan het brengen en komt dan daarover met een standpunt. Dus verder ga ik er niet veel meer over zeggen,’ zei Rutte.

Op de opmerking dat hij als historicus toch moet weten wat een pact is, antwoordde Rutte: ‘Nou, als historicus weet ik dat die term door de wereldgeschiedenis heel vaak op verschillende manieren is gebruikt. Wat de juridische betekenis precies is, zou ik even aan Grapperhaus vragen.’

Eerder deze week sprak VVD-Kamerlid Malik Azmani in Nieuwsuur dat het pact voor zijn partij niet per se hoeft te worden onderschreven als er twijfels zijn.

Gevraagd of het kabinet twijfelt zei Rutte: ‘Nee we hebben geen twijfel maar het is altijd goed als je aan de vooravond staat van zo’n afspraak maken, dat je nog eens een juridische check doet.’

Geen soevereiniteitsoverdracht

Of de twijfel misschien ook niet groeit nu steeds meer landen afhaken? Rutte: ‘Heel veel dingen die erin staan, zijn in het Nederlands belang, bijvoorbeeld dat landen in Afrika hun burgers weer terugnemen. Ook daarvoor geldt natuurlijk dat het geen soevereiniteitsoverdracht is.’

Hij vreest niet dat landen later allerlei rechten aan het pact gaan ontlenen en verwees verder naar beantwoording door staatssecretaris Harbers op de honderd vragen van Thierry Baudet (Forum voor Democratie). De antwoorden worden komende week verwacht.

Bestrijding criminaliteit

De ministerraad stemde vrijdag in met maatregelen om ondermijnende criminaliteit te voorkomen. Dat gebeurde op dezelfde dag dat de politie in Rotterdam ‘patserbakken’ in beslag nam tegen ondermijning.

Ook ging het kabinet akkoord met een voorstel om het beroep op de gesubsidieerde rechtsbijstand te verminderen. Die is de afgelopen 17 jaar gestegen met veertig procent, aldus minister  voor Rechtsbescherming  Sander Dekker (VVD), die het plan na de ministerraad presenteerde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.