Activisme

Demonstratie Identitair Verzet verboden: deze demo’s ook

26 oktober 2018

De actiegroep Identitair Verzet mag zondag niet demonstreren bij de As-Soennah-moskee in Den Haag. Volgens de rechter mag de Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) de demonstratie verplaatsen naar een andere locatie omdat ze vreest voor ongeregeldheden. Het komt de laatste tijd vaker voor dat demonstranten om die reden niet welkom zijn op de plaats waar ze willen actievoeren.

Identitair Verzet wil sluiting As-Soennah moskee

De actiegroep Identitair Verzet wilde demonstreren voor de deur van de As-Soennah, gevestigd aan de Fruitweg aan de rand van de Haagse Schilderswijk. De actiegroep, die door inlichtingendienst AIVD wordt beschouwd als extreem-rechts, vindt dat ‘een van de belangrijkste salafistische centra in Nederland’ moet worden gesloten. Daarom kondigde Identitair Verzet in augustus een manifestatie aan voor zondag 28 oktober.

Lees ook de column van Afshin Ellian: Sluit As-Soennah, begin strafrechtelijk onderzoek

Burgemeester Krikke besloot vorige week om de manifestatie voor de moskee te verbieden, omdat zij de kans groot acht dat tegendemonstranten de openbare orde in gevaar brengen. Ook weegt ze mee dat er vlakbij een Turkse feestdag wordt gevierd, en dat de demonstratie een ‘provocerend karakter’ heeft. Identitair Verzet stapte uit protest naar de rechter, die vrijdagochtend oordeelde dat de beslissing van Krikke terecht is, omdat ‘voldoende is onderbouwd dat er gevreesd moet worden voor wanordelijkheden’. De VVD-burgemeester stelde voor de demonstratie van Identitair Verzet te verplaatsen naar de Koekamp (bij het Centraal Station van Den Haag), maar dat is volgens een woordvoerder van de actiegroep ‘geen optie’.

Als reactie op de actie van Identitair Verzet zijn er zondag vijf tegendemonstraties in de hofstad: op Plein 1813, op de Hofplaats, de Lange Vijverberg en bij de As-Soennah-moskee zelf. Laatstgenoemde manifestatie heet ‘Den Haag bekent kleur’ en wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH).

‘Met de uitspraak wordt voorkomen dat kinderen in de Schilderswijk, een multiculturele wijk waar meer dan 130 nationaliteiten harmonieus samenleven, blootgesteld worden aan een abjecte boodschap van haat en intolerantie,’ schrijft het SIORH in bovenstaande tweet. Identitair Verzet is woedend en noemt het ‘sabotage’ dat de gemeente is gezwicht voor een geweldsdreiging door tegenacties.

Pegida-protesten bij moskeeën tegen ‘islamisering’

Anti-islambeweging Pegida mocht woensdag niet demonstreren bij de Ulu-moskee, het grootste islamitische gebedshuis van Utrecht. Dat besloot locoburgemeester Kees Diepeveen (GroenLinks) een dag eerder. Hij nam die beslissing mede omdat eerder deze maand een demonstratie van Pegida bij de Turkse moskee werd verstoord door relschoppers. Die bekogelden de politie en Pegida-demonstranten met vuurwerk, glas, eieren en tomaten. Agenten te paard voerden charges uit om de rust te herstellen. Aan de demonstratie kwam een voortijdig einde.

De gemeente Utrecht stelt dat iedereen het recht heeft om actie te voeren, ‘maar een demonstratie mag niet de veiligheid van mensen in gevaar brengen’. Volgens het stadsbestuur zijn ‘vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren belangrijke grondrechten, evenals het recht op geloofsbelijdenis’. Diepeveen stelde een alternatieve locatie voor de demonstratie voor, maar daar paste Pegida voor, net als Identitair Verzet deed in Den Haag. ‘Burgemeesters in Nederland schijten in hun broek, en belonen islamgeweld door demonstraties te verbieden voor moskeeën!’ reageerde Pegida op Facebook.

Lees ook het commentaar van Nikki Sterkenburg terug

Aboutaleb toonde lef door het, terecht, toestaan barbecue voor moskee

Het is dit jaar niet de eerste keer dat Pegida na ingrijpen van een burgemeester niet op de gewenste plaats kan demonstreren. In juni wilde de groep barbecuen voor moskeeën in diverse grote steden tijdens de islamitische vastenmaand ramadan. De gemeenten Utrecht, Arnhem, Gouda en Den Haag verboden de demonstratie-barbecue, omdat die provocatief zou zijn en wanordelijkheden zou (kunnen) veroorzaken. In Rotterdam stond Ahmed Aboutaleb (PvdA) de demonstratie als enige burgemeester wel toe, maar uiteindelijk ging die ook daar niet door nadat ongeveer 100, vooral Turkse, tegendemonstranten zich hadden verzameld in de wijk. De Pegida-bus maakte daarop rechtsomkeert.

Kick Out Zwarte Piet tegen Zwarte Piet

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb verbood in november 2016 wel een demonstratie van activisten van onder meer Kick Out Zwarte Piet, de actiegroep die strijdt voor een ander uiterlijk van Zwarte Piet. Eerder die dag wilden de activisten demonstreren bij de landelijke Sinterklaasintocht in Maassluis, maar daar werden ze door burgemeester Edo Haan (PvdA) geweigerd. Daarop trokken ze onaangekondigd naar Rotterdam, waar Aboutaleb ter plaatse een demonstratieverbod instelde omdat hij vreesde voor botsingen tussen anti-Zwarte Piet-activisten en ‘extreem-rechtse hooligans’, die ook naar de stad wilden komen. Omdat veel politieagenten bij de intocht in Maassluis waren, waren er in Rotterdam te weinig agenten.

Zwarte Piet-debat begint vruchten af te werpen, schreef Gertjan van Schoonhoven vorig jaar

De anti-Zwarte Piet-activisten tekenden bezwaar aan tegen het demonstratieverbod, maar de gemeente verwierp dat. Desondanks trok een deel van de demonstranten naar de Erasmusbrug, waar ze de weg blokkeerden. De politie arresteerde daar 180 mensen. Het Openbaar Ministerie vervolgde 168 demonstranten voor het negeren van politiebevelen, maar ging uiteindelijk niet over tot vervolging wegens gebrek aan bewijs.

Kick Out Zwarte Piet stapte naar de rechter om het demonstratieverbod aan te vechten, maar die oordeelde donderdag dat Aboutaleb in zijn recht stond. De burgemeester mocht volgens de rechtbank het demonstratierecht inperken vanwege een ‘gerechtvaardigde vrees voor wanordelijkheden’. Tegenover dagblad NRC reageert de advocaat van de actievoerders teleurgesteld: ‘Burgemeesters hanteren snel een verbod vanwege de angst voor onrust. Wat KOZP betreft is dat onvoldoende onderbouwing voor zo’n enorme inperking van een grondrecht. Als de groep een peaceful assembly afkondigt, een vreedzame demonstratie, dan moet de overheid dat consequent beschermen’.

De veelbesproken demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de nationale intocht in Dokkum vorig jaar ging eveneens niet door nadat 34 Friezen de snelweg A7 bij Joure hadden geblokkeerd, maar de locoburgemeester had de demonstratie in eerste instantie wel toegestaan. Na het voorval op de A7 verbood zij de protestactie in Dokkum alsnog met het oog op de veiligheid.

Geen 4 mei voor mij tijdens de Dodenherdenking

Kort voor Dodenherdenking op 4 mei dit jaar kondigde ‘antifascistisch activist’ Rogier Meijerink aan te gaan schreeuwen tijdens de twee minuten stilte voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers die vielen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dit omdat hij ertegen is dat op 4 mei ook Nederlandse militairen worden herdacht die volgens hem oorlogsmisdaden hebben gepleegd in toenmalig Nederlands-Indië.

Nadat Meijerink, initiatiefnemer van de actiegroep ‘Geen 4 mei voor mij’, had bekendgemaakt dat hij een lawaaidemonstratie wilde houden tijdens de jaarlijkse herdenking op De Dam in Amsterdam, stelde toenmalig waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) een gebiedsverbod in voor de activist. Dit omdat de Dodenherdenking volgens Van Aartsen een ‘heilig moment’ is. ‘Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar.’

De Utrechtse kraker Meijerink vond dat daarmee zijn demonstratierecht werd geschonden, en spande een kort geding aan. De rechter oordeelde dat Van Aartsen, die stelde dat lawaai maken tot schrikreacties en paniek onder het publiek kon leiden, Meijerink mocht weren van de Dam en omgeving. Ondanks geruchten over een luchtalarm – dat ook door de rechter werd verboden – en een gewelddadige confrontatie tussen Ajax-hooligans en Geen 4 mei voor mij bleef het tijdens de twee minuten stil. Wel arresteerde de politie drie mensen die kort daarvoor op de Dam schreeuwden.

Lees ook: Komen nieuwe snelwegblokkeerders ook voor de rechter?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.