Europa

Podcast: wilt u af van de zomer- of wintertijd?

20 september 2018Leestijd: 2 minuten

Nederland, België en Luxemburg gaan onder hun bevolking peilen of zij een voorkeur hebben voor de zomer- of wintertijd als standaardtijd. De drie landen hebben afgesproken dat ze in de toekomst dezelfde tijdzone houden.

Daarover zijn Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel het in principe eens, bleek na kort overleg van de drie Benelux-premiers tijdens een EU-top over migratie in Salzburg.

Lees ook deze column van Jelte Wiersma: Juncker maakt Europese burgers belachelijk

Volgens een woordvoerder namens de minister-president vindt Rutte (VVD) het ‘prima’ om het vraagstuk gezamenlijk aan te pakken naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie om het twee keer per jaar klok verzetten in de Europese Unie (EU) te beëindigen. Elke lidstaat moet dan zelf bepalen of het in 2019 permanent overschakelt op zomer- of wintertijd. De EU-landen moeten nog wel instemmen met de EU-verordening die het klokritueel zoals we dat nu kennen schrapt.

Kabinet heeft nog geen standpunt over klok verzetten

De Belgische premier Michel zou graag zien dat buurlanden van de Benelux – zoals Frankrijk, Duitsland en Italië – worden betrokken bij het bepalen van een nieuwe tijd. Als het aan hem ligt, wordt de zomertijd de nieuwe permanente tijd.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft al gezegd dat er in geval van het schrappen van het klok verzetten rekening wordt gehouden met de wens van zo veel mogelijk Nederlanders. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over het afschaffen van het halfjaarlijkse ritueel. Ollongren noemde het plan eerder ‘interessant’.

Wat zijn de voor- en nadelen aan het verzetten aan de klok? Waarom zijn we er eigenlijk mee begonnen? En waarom besluit de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dit ineens op de agenda te zetten?

In een nieuwe podcast van Elsevier Weekblad geven Rob Ramaker en EU-correspondent Jelte Wiersma antwoord op die vragen. Beluister ze hier:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.