Podcast

Zo ga je de strijd aan met radicalisering in je stad

06 september 2018

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks) besloot onlangs dat ze niet gaat samenwerken met salafistische organisaties om radicalisering tegen te gaan. Haar voorganger Jozias van Aartsen (VVD) had dit wel voorgesteld.

Halsema oppert nu de opbouw van een ‘solide wetenschappelijk netwerk’ dat de gemeente moet adviseren op het gebied van radicalisering. Ze wees hierbij op een onderzoek waaruit blijkt dat er een risico bestaat op vermenging van criminele organisaties en jihadistische netwerken.

Wat is de juiste manier om radicalisering in je stad tegen te gaan? Volgens burgemeester Eberhard van der Laan was het een geheim project met ‘influencers’ die jongeren op andere gedachten moesten brengen. Job Cohen ging liever langs bij moskeeën en steunde projecten die een ‘gematigde islam’ zouden verspreiden. Van Aartsen zag meer in de samenwerking met salafistische organisaties, omdat zij een groot bereik hebben.

Nikki Sterkenburg vroeg zich in Elsevier Weekblad al af tot welke partij Halsema zich nu gaat wenden voor advies. In een nieuwe podcast met Matthijs van Schie bespreekt ze wat wél werkt tegen radicalisering. Beluister hem hier:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer lezen van Nikki Sterkenburg? Hier vindt u al haar artikelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.