nederland

Ook op straat wordt roken verboden

03 augustus 2018Leestijd: 2 minuten

Na het rookverbod in openbare gebouwen volgt nu het rookverbod op straat. In Rotterdam komen mogelijk drie rookvrije straten, in Groningen en Amstelveen krijgen bepaalde instellingen waarschijnlijk de ruimte om zelf een gebied rookvrij te verklaren.

Het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium hebben de gemeenteraad in Rotterdam gevraagd om het gebied rond deze instellingen rookvrij te maken. Het roken zou dan moeten worden verboden voor de ingangen van de gebouwen van deze organisaties. De hulp van de gemeente is nodig omdat het om openbare ruimte gaat. Op de eigen terreinen kunnen het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium zelf bepalen welke regels er gelden en gehandhaafd worden.

Hoe het rookverbod in de praktijk zal uitwerken, moet nog worden bekeken. Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij hoopt op het ‘morele besef’ van studenten, patiënten en werkenden in het gebied. De instellingen kunnen in de openbare ruimte zelf niet handhaven, maar hebben daarvoor de gemeente nodig.

Voor rokers betekent een verbod rondom de Rotterdamse instellingen een blokje om. Op dit moment staat er bij de hoofdingang van het Erasmus MC nog een rookhok, maar dat zal na het ingaan van het rookverbod moeten verdwijnen.

Het weren van rokers uit de openbare ruimte past in de trend om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. Niet alleen de overheid doet daaraan mee. Ook winkelketens nemen hun verantwoordelijkheid. Zo kondigde supermarktketen Lidl eind mei aan dat het over vier jaar de sigaretten uit de schappen haalt. Overigens gaf Lidl zelf daarbij als reden op dat de verkoopcijfers dalen en dat daardoor de verkoop van sigaretten niet meer rendabel is.

De rookruimtes die nog een tijd in de horeca als uitzondering werden gedoogd , moeten ook verdwijnen, zo besliste de rechter eind mei.

Helft van laagopgeleide 25- tot 45-jarige mannen rookt

Nog altijd wordt er stevig gerookt in Nederland. Het CBS meldde in mei dit jaar dat gemiddeld 23 procent van de bevolking van 25 jaar of ouder rookt. Vooral lager opgeleide mannen roken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het aantal scholieren dat rookt, neemt steeds verder af, zo blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. Tussen 2011 en 2015 daalde het aandeel scholieren van 12 tot en met 16 jaar dat ooit had gerookt fors, van 33 naar 23 procent. In 2015 was het aandeel rokers in vergelijking met 2003 bijna gehalveerd, zowel bij jongens als bij meisjes.

Vroeger …

Roken was ooit meer de norm dan de uitzondering. Het televisieprogramma Andere Tijden maakte in 2016 daarover de volgende reportage:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.