Premium Lock Verslaafd aan succes: Riny Schreijenberg

10 augustus 2018Leestijd: 10 minuten
Riny ‘Marty’ Schreijenberg (64). Foto's: Marco Bakker

Als veertienjarig trompettistje had Riny ‘Marty’ Schreijenberg (64) al volop hits. Later werd de ontdekker van Frans Bauer pionier van de volksmuziek. Tijd voor een biografie

Riny Schreijenberg vindt het nog altijd bijzonder dat hij ’s avonds door Amsterdam kan lopen en uit twintig verschillende kroegen zíjn muziek hoort schallen. ‘Dat is toch gaaf? Dat je in je leven zo een stempel kunt zetten?’ buldert hij. ‘Ik ben verslaafd aan succes. Ik vind succes zo geweldig.’
Dat laatste heeft hij zeker diverse malen bewezen. Als trompettist, als componist van vele Nederlandstalige hits, en bovenal als de geestelijk vader van het succes van volkszanger Frans Bauer. Maar hij raakte zijn verdiende miljoenen ook kwijt door een juridische fout, waardoor een vervroegd pen­sioen er niet inzat.

Na magere jaren heeft hij inmiddels met zijn vrouw een succesvol videoproductiebedrijf. Want wie van een stotterende woonwagen­bewoner een nationale volksheld kan maken, kan eigenlijk alles verkopen. ‘Je moet bij de ontvanger de juiste snaar raken. Eigenlijk doe ik nu precies hetzelfde als wat ik met Frans Bauer deed: het gaat om horen, zien en voelen. Alles kan een succes worden, álles. Als je er maar energie in stopt.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.