immigratie

GroenLinks: migrantenschepen van ngo’s welkom in Amsterdam

17 augustus 2018

Non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die asielzoekers van zee oppikken, moeten Amsterdam als veilige haven kunnen gebruiken, vindt GroenLinks. ‘Schepen die mensenlevens redden, leg je niet aan de ketting. Die haal je veilig de haven binnen en je laat ze vrij uitvaren om door te gaan met hun werk,’ schrijft het Amsterdamse raadslid Tirza de Fockert vrijdag in dagblad Trouw.

De Fockert doelt hiermee op schepen als de Aquarius en Lifeline, omstreden schepen die een aantal keren dagenlang ronddobberden op zee, omdat Italië en Malta weigerden ze te laten aanmeren in een van hun havens.

Aquarius werd na impasse toegelaten in Malta

Dat gebeurde deze week voor de tweede keer met de Aquarius. Malta en Italië wezen in eerste instantie naar het Verenigd Koninkrijk, omdat de Aquarius vaart onder de vlag van Gibraltar, een overzees Brits gebied. Uiteindelijk gaf Malta toe en liet het schip aanmeren, maar op voorwaarde dat andere lidstaten van de Europese Unie (EU) de 141 migranten aan boord zouden opvangen. Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Spanje schoten te hulp. De immigranten worden over die vijf landen verdeeld.

Minister Altmaiers visie op Europa

Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, houdt donderdagavond 6 september 2018 de tiende HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad. Hij geeft hierbij zijn visie op de actualiteiten in de Europese Unie. Klik hier voor informatie en tickets.

In juni gebeurde iets vergelijkbaars met het reddingsschip en ook de Lifeline met 224 asielzoekers aan boord, werd geweigerd door de twee landen. Dat schip voer toen onder de Nederlandse vlag. ‘Staatssecretaris Harbers liet weten dat het schip wat Nederland betreft aan de ketting moest worden gelegd. En zo verhindert de Nederlandse overheid het reddingswerk. De raadsfractie van GroenLinks Amsterdam staat voor een andere koers,’ aldus De Fockert in haar opiniebijdrage. ‘Een heldhaftig, vastberaden en barmhartig (verwijzend naar de wapenspreuk van Amsterdam, red.) beleid voor iedereen die onze hulp nodig heeft. Dat past bij Amsterdam.’

Amsterdam moet bij ‘Fearless Cities’-netwerk

De Fockert bepleit dat Amsterdam die asielzoekers moet verwelkomen, ‘ook als de Nederlandse regering of de EU ze willen weigeren’. De GroenLinkser verwijst naar steden als Barcelona, Valencia, Grenoble en Lissabon die zich onder de noemer Fearless Cities verenigen en ‘op eigen houtje’ werken aan een ruimhartigere opvang voor illegalen.

In het coalitieakkoord dat GroenLinks na de gemeenteraadsverkiezingen in maart sloot met D66, PvdA en SP staat al dat Amsterdam zich ook moet aansluiten bij de Fearless Cities-beweging. De Fockert wil dan ook dat de gemeente het volgende reddingsschip met migranten in de hoofdstad verwelkomt.

Elsevier Weekblad maakte eerder een overzicht van reddingsschepen in de Middellandse Zee: Dit zijn de schepen en organisaties die migranten oppikken

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.