Activisme

Feministen in actie met ‘vrouwenstraten’ en lesbisch zoenprotest

07 augustus 2018

In diverse steden zijn feministen de straat opgegaan om straatnaambordjes met vrouwennamen op te hangen, uit protest tegen de voornamelijk naar mannen vernoemde straten. Ook gaan vrouwen van GroenLinks een ‘lesbische zoenactie’ houden voor de deur van een klooster in Amsterdam. Niet iedereen is te spreken over de acties.

Feministen van een collectief genaamd De Bovengrondse zijn dinsdag in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen, Arnhem, Tilburg, Goes, Delft, Den Haag en Rotterdam aan de slag gegaan met het ophangen van nieuwe straatnaambordjes. Daarop prijken namen van bekende vrouwen als Suze Groeneweg (het eerste vrouwelijke Kamerlid in Nederland), wielrenster Mien van Bree en presentatrice Mies Bouwman, maar ook van bijvoorbeeld de Amerikaanse popster Beyoncé.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In sommige gevallen worden bestaande straatnamen aangepast: zo is de Dam in Amsterdam omgedoopt tot de ‘Dame’ door er een E achter te plakken. De foto’s worden op Twitter gedeeld onder de hashtag #meervrouwopstraat. Op de officiële website schrijft het collectief dat geen sprake is van vandalisme: ‘Wel voegen wij met deze actie iets toe aan de openbare ruimte. Wij doen dit echter op een manier die makkelijk omkeerbaar is. ‘

Volgens De Bovengrondse zijn momenteel veel te weinig straten vernoemd naar vrouwen. De feministen verwijzen naar een artikel van de website De Correspondent, dat de straatnamen in Amsterdam, Utrecht en Groningen onder de loep nam. In die steden zijn 88 procent van de straten vernoemd naar een man. ‘We willen bewijzen dat vrouwen het waard zijn om een straatnaam te dragen,’ zegt een woordvoerder tegen de regionale Amsterdamse zender AT5.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nanninga en Beertema stellen Margaret Thatcher-straat voor

Op Twitter steunen veel vrouwen de actie, al is er ook kritiek. Fractieleider Annabel Nanninga van Forum voor Democratie in Amsterdam vindt het ophangen van de naambordjes ‘pathetisch’. In een andere tweet schrijft ze ‘Iets zegt met dat de mokkeltjes geen “Margaret Thatcherplantsoen”-bordjes hebben opgehangen.’ PVV-Kamerlid Harm Beertema suggereert eveneens een straat te vernoemen naar de voormalige Britse premier, en noemt ook Golda Meïr (oud-premier van Israël) en zijn PVV-collega Fleur Agema als mogelijk opties.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook Sam van Rooy, woordvoerder van Vlaams Belang Antwerpen, uit zijn ergernis: ‘Postmoderne feministen zijn rotverwende prinsesjes, decadent en verknipt,’ schrijft hij op Twitter. Hij verwijst naar een feministische actie die maandag in het nieuws kwam: vrouwen in Frankrijk wilde ‘seksistische’ ansichtkaarten verbieden. Daarop reageerde Van Rooy ook al spottend.

‘Lesbische kiss in’ uit protest tegen nonnen die lesbische vrouw deur wezen

De hoofdstad is morgen eveneens het toneel van een andere feministische actie: een zogenoemde ‘lesbische kiss in‘ op de stoep voor het gebouw van de christelijke organisatie Missionaries of Charity. Daar huizen nonnen die een 24-uursopvang bieden aan asielzoekers zonder verblijfsvergunning. Maar toen die hoorden dat een Lesbische vrouw uit Uganda die er verbleef zou meevaren op een boot van GroenLinks met de Gay Pride door de Amsterdamse grachten, was ze er naar eigen zeggen niet langer welkom.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

RozeLinks, de groep die zich binnen GroenLinks bezighoudt met ‘seksuele diversiteit‘, spreekt daar schande van en roept (vrouwelijke) sympathisanten op woensdagavond massaal met elkaar te komen zoenen bij het gebouw van Missionaries of Charity. Ook wie niet welkom is, kan solidariteit tonen met de lesbische vrouw, die is opgevangen in het huis van een GroenLinks-lid.

Op Twitter schrijven sommigen, onder wie de eerdergenoemde PVV’er Beertema, het ‘laf’ te vinden dat de GroenLinks-vrouwen wel actievoeren tegen seksuele discriminatie bij een klooster, maar nalaten dat te doen bij een moskee. Anderen manen GroenLinks, dat met Femke Halsema de burgemeester van de hoofdstad levert, voor een ‘structurele oplossing’ te zorgen. Raadslid Tirza de Fockert heeft dinsdag raadsvragen ingediend om te zorgen voor meer bedden voor ‘LHBTIQ+ vluchtelingen’.

Politici Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven wilden andere straatnamen

In Rotterdam stelden de lokale fracties van D66, SP, GroenLinks, PvdA en NIDA eerder dit jaar voor om minder straten naar ‘witte mannen’ te vernoemen. Ook in Amsterdam kwam de PvdA in maart met de suggestie om straten te vernoemen naar ‘Amsterdamse migranten die hebben bijgedragen aan de stad’, of namen te gebruiken die ‘verwijzen naar ‘recente en eerdere migratiestromen naar de stad’.

In juni verdween een straat vernoemd naar Witte Cornelisz de With (1599-1658), een admiraal tijdens de Gouden Eeuw uit een buurt in Eindhoven, ten faveure van Barbaros, Ottomaanse admiraal Barbarossa Hayreddin Pasha (1478-1546), die voor een groot deel verantwoordelijk was voor de Ottomaanse uitbreiding in het Middellandse Zeegebied. De Eindhovense LPF diende een motie in tegen die naam, maar het lokale college van burgemeester en wethouders hield eraan vast omdat die via ‘burgerparticipatie’ tot stand is gekomen.

Lees ook dit coververhaal: Identiteitspolitiek, iedereen boos en gekrenkt

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.