Jihadisme

‘El Tawheed-moskee bood onderdak IS-gangers’

03 augustus 2018

De Amsterdamse El Tawheed-moskee heeft faciliteiten geboden aan vier aankomende IS-strijders, terroristen en ronselaars. Dat schrijft De Telegraaf.

De krant baseert deze conclusie op een foto die geplaatst is op de website 4chan.org en op informatie van politiebronnen. Op de foto is een groep mannen te zien die rondom een andere man zitten. Deze centrale figuur is volgens politiebronnen, zo schrijft De Telegraaf, een bestuurder van El Tawheed.

  • Wat is 4chan.org?

    4chan.org is een populair internetforum. Op het forum staan meer dan 900 miljoen berichten en dagelijks wordt de website bezocht door 7 miljoen mensen.

    Op 4chan worden vooral afbeeldingen geplaatst en van commentaar voorzien. De gebruikers van het forum kunnen geheel anoniem hun gang gaan. Dit maakt het forum ook populair voor het delen van obscure en verboden afbeeldingen. Zo werd het forum lange tijd misbruikt voor het onderling delen van kinderporno.

De andere mannen zouden zware extremisten zijn en op het moment van de foto op het punt staan om zich aan te sluiten bij IS of een aanslag te plegen. Zo zou één van de mannen op de foto later een aanslag in Amsterdam plegen met een brandbom bij een bedrijfspand en een woning omdat daar een poster met een cartoon van Charlie Hebdo achter het raam hing.

Het is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld tijdens de bijeenkomst die op de foto staat afgebeeld.

Lees ook: Gemeente wist jarenlang niet wat jihadronselaars uitspookten

Volgens de krant was de informatie over deze ‘jihadclub’ al langer bekend bij justitie, maar was dit geen aanleiding om de moskee te sluiten. De verhouding met de moskee zou moeizaam zijn. Zo zou de politie niet welkom zijn en de wijkagent slechts na het maken van een afspraak met het bestuur van de moskee naar binnen mogen. Eerder zou er een onderlinge afspraak gemaakt zijn dat alleen Marokkaanse agenten naar binnen zouden mogen gaan.

Politieke reacties

Forum voor Democratie in Amsterdam heeft naar aanleiding van de berichtgeving opgeroepen om alle radicale moskeeën te sluiten.

Ook Geert Wilders (PVV) roept op tot het sluiten van moskeeën:

Diederik Boomsma, gemeenteraadslid in Amsterdam voor het CDA, heeft inmiddels vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Hij wil onder meer meer weten over de suggestie dat de politie niet welkom zou zijn in de moskee:

Moskee eerder in opspraak

De El Tawheed kwam eerder al in opspraak. Zo hield ‘haatimam’ Fawaz Jneid in mei een preek in de moskee. In die preek klaagt Jneid dat moslims ‘overal worden aangevallen’. De preek was voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aanleiding om een onderzoek te starten. Jneid heeft een gebiedsverbod voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal, en de gemeente Amsterdam onderzoekt of hem ook een gebiedsverbod in Amsterdam kan worden opgelegd , zo meldde Het Parool eind mei.

Jneid plaatste de preek zelf online via Facebook:

Vrijdag preek 25-05-2018

Posted by ‎Sheikh Fawaz Jneid Fansمحبو الشيخ فواز جنيد‎ on Friday, May 25, 2018

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afshin EllianLees ook deze verrassende column van Afshin Ellian: 

Mijn speciale band met haatimam Fawaz Jneid

Jneid is een omstreden salafist die al enige tijd een moskee probeert te beginnen in Den Haag. De gemeente heeft dit al een paar keer verhinderd. Vorige zomer kreeg hij een gebiedsverbod, omdat hij illegale gebedsbijeenkomsten hield in de islamitische boekhandel van de stichting Qanitoen. Jneid is ook onder moslims omstreden. In 2016 werd hij de salafistische as-Soennah-moskee uitgezet, omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke boete.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.