VMBO Maastricht opnieuw in opspraak, dit is waarom

18 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Schoolgebouw van het VMBO Maastricht - ANP

Het VMBO Maastricht, dat de afgelopen maand in het nieuws kwam na grootschalige examenproblemen, biedt opnieuw excuses aan aan ouders en leerlingen. Een aantal leerlingen hoeft de toets Cultuur en Kunstzinnige Vorming (CKV) toch niet over te doen.

Dit was wel eerder door de school tegen de leerlingen gezegd. Nu blijkt dat zij hiervoor al een voldoende stonden, blijkt uit een dinsdagavond verstuurde mail naar ouders.

De fout is pijnlijk omdat op 12 en 13 juli de school definitief liet weten weten welke hersteltoetsen iedere individuele leerling nog moest maken. Dinsdag blijkt dat ‘definitief’ dus toch niet zo stellig en vervalt CKV voor veel leerlingen alsnog.

Lees ook het commentaar van Arthur van Leeuwen over de problemen:VMBO Maastricht, leraren zeker niet vrijuit

De school belooft dat er verder geen veranderingen in de pijplijn zitten. De overige inhaaltoetsen blijven staan.

Ouders trokken eerder al aan de bel

Enkele ouders reageren boos. Zij zouden de school vorige week al hebben gemeld dat hun kind alle CKV-toetsen had gemaakt en ingeleverd. ‘Jullie maken het leven van kinderen en hun gezin er niet plezieriger op!,’ schrijft een ouder aan de school.

De school kwam voor het eerst in het nieuws op 22 juni, toen bleek dat 354 vmbo-leerlingen nooit deel hadden mogen nemen aan het eindexamen. Op de school bleken grote fouten te zijn gemaakt. Zo waren veel vakken nog niet afgerond, voor andere vakken was het cijfer 1 ingevuld zonder onderbouwing vanuit de school.

Lees ook: Een overzicht van de eindexamenfraude tot nu toe

Leerlingen mogen achterstanden wegwerken

Onderwijsminister Arie Slob wilde eerst alle 354 examens afkeuren en de leerlingen alles opnieuw laten doen. Later kwam hij hierop terug en zei hij dat de cijfers van de examens wilde laten staan totdat de leerlingen hun achterstanden hebben weggewerkt. Ze krijgen hiervoor de tijd tot 1 januari 2019 en hoeven het examen dan niet overnieuw te doen.

Het is de vraag of de nieuwe blunder gevolgen heeft voor André Postema, de voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waaronder VMBO Maastricht valt. Postema is naast zijn functie als voorzitter ook PvdA-senator in de Eerste Kamer. Eerder was hij ook fractievoorzitter, maar besloot daar vorige week na aanhoudende druk binnen zijn partij afstand van te doen. Vicevoorzitter Esther-Mirjam Sent neemt zijn taken deze zomer over. Daarna benoemt de partij een definitieve opvolger.

Piekert niet te vertrekken bij LVO

In een verklaring zei Postema dat zijn functie als fractievoorzitter in de senaat losstaat van zijn baan in Maastricht. ‘Ondanks dit alles ervaar ik dat mijn functie als fractievoorzitter momenteel ter discussie staat.’

Een woordvoerder van Postema gaf eerder aan dat hij er niet over piekert zijn functie als bestuursvoorzitter van de LVO neer te leggen en hij door de situatie ‘des te meer verbeten is om zijn klus te klaren’. Volgens Postema is er continuïteit nodig om de problemen op de school op te lossen. ‘Het probleem oplossen staat nu boven de discussie hoe het verder gaat met mijn positie.’ Twee andere bestuursleden van de LVO moesten wel opstappen.

Klik hier voor het onderzoek Beste scholen 2018