Onderwijs

Syriërs richten massaal weekendscholen op

31 juli 2018

Syriërs met een verblijfsvergunning richten informele weekendscholen op waar hun kinderen Arabisch leren en soms ook koranles volgen. Het gaat om tientallen locaties door het hele land, meestal gerund door vrijwilligers.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag. Sommige scholen zijn nadrukkelijk op de islam gericht.

Per schoollocatie varieert het aantal leerlingen van twintig tot ver boven de honderd; er zijn dus vermoedelijk enkele duizenden Syrische kinderen die in het weekeinde les krijgen van landgenoten. Syrische ouders zouden de scholen in het leven hebben geroepen omdat zij bevreesd zijn dat hun kinderen de band met hun Arabische achtergrond kwijtraken in de Nederlandse samenleving.

Lees ook deze column van Syp Wynia:

Het waren weer goede maanden voor de zelfislamisering 

‘Er wordt hier anders omgegaan met de vrijheid van meisjes’

‘Met hun komst naar Nederland ontstonden er een paar nieuwe problemen tussen Syrische ouders en kinderen,’ zegt directeur Deema Akras van Stichting Joury, die in onder meer Delft en Amsterdam weekendlessen organiseert voor ongeveer tweehonderd kinderen. ‘Er wordt hier bijvoorbeeld anders omgegaan met vrijheid voor meisjes, waardoor sommige meisjes hier niet meer naar hun ouders luisteren. Wij herinneren meisjes aan de rol van de moeder in ons land en dat zij haar moeten respecteren. Aan de andere kant moedigen we ouders ook aan om in Nederland anders met hun kinderen om te gaan dan in Syrië.’

Syrische ouders melden hun kinderen aan voor Arabische les omdat zij willen dat zij goed contact kunnen onderhouden met familie in het thuisland of elders in Europa. Maar de ouders houden er ook rekening mee dat zij over een paar jaar misschien terug moeten of willen naar Syrië, zegt Ahmad al Hariri van de vereniging Aurora Levant. ‘Als onze kinderen dan niet goed Arabisch lezen en schrijven, hebben ze daar geen goede toekomst.’ Aurora Levant geeft les op zestien plaatsen, voornamelijk in Brabant.

Lees ook deze column van Philip van Tijn: Strenge islamschool kan niet gestopt, wat is genderneutraal dan waard?

Geen toezicht op onderwijs

Meer achtergronden, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Hoe het onderwijs op de Syrische weekendscholen eruitziet, is niet bekend – ze zijn pas kort geleden begonnen en er is nog geen onderzoek naar gedaan. De inspectie bemoeit zich er niet mee omdat het niet om regulier onderwijs gaat.

De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het bericht in de Volkskrant. Van minister Ingrid van Engelshoven (D66) wil de partij weten hoeveel van deze ‘illegale islam- en koranscholen’ er zijn in Nederland en door wie ze worden gefinancierd. Ook wil de partij weten of er een verbod op de scholen komt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.