Den Haag

Stef Blok zegt sorry tegen Suriname

21 juli 2018Leestijd: 2 minuten

Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan Suriname. Eerder deze week noemde hij het land een ‘failed state’, iets wat bij de voormalige Nederlandse kolonie helemaal verkeerd is gevallen.

Woensdag publiceerde Zembla uitspraken van Blok waarin hij Suriname een ‘mislukte’ staat noemt, omdat er volgens hem sprake zou zijn van bevolkingsgroepen die niet vreedzaam samenleven.

Het predicaat van ‘failed state’ is in de internationale context doorgaans verbonden aan landen waar het bestuur en de rechtsstaat volledig ontbreken, zoals Somalië. Blok schaarde Suriname daar ook onder, en zei dat het komt doordat verschillende etnische bevolkingsgroepen daar niet goed zouden kunnen samenleven.

Suriname woest om uitspraak Blok

De Surinaamse regering ontstak woensdag in woede in reactie op de uitlatingen van Blok en ontbood de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks. ‘Destabiliserend en denigrerend’ waren de uitspraken van Blok, aldus de regering in Paramaribo. Ook repte de regering over een ‘mogelijke agenda van herkolonisatie’. De Surinaamse regering eiste excuses van Blok aan het ‘gehele Surinaamse volk’.

In een brief aan zijn Surinaamse ambtsgenoot Yldiz Pollack-Beighle schrijft Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ‘niet had moeten doen’. Hij zegt zich in te scherpe bewoordingen te hebben geuit: ‘Ik heb de scherpte van discussie opgezocht en daarbij illustraties gebruikt die ongelukkig zijn,’ aldus Blok. Het is grotendeels een herhaling van algemene excuses die hij eerder deze week al maakte.

Nederland wil nauwere band met Suriname

De minister wil zijn excuses nu specifiek aan Suriname overbrengen, mede gezien ‘het grote belang dat ik hecht aan de relatie met uw land’. Nederland wil de betrekkingen met Suriname al langere tijd herstellen en bijvoorbeeld ambassadeurs uitwisselen. In juli vorig jaar verbood de omstreden president Desi Bouterse de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen, omdat Nederland zich te veel met de interne zaken van Suriname zou bemoeien.

Naast Suriname heeft Blok ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten benaderd om zijn excuses aan te bieden. Die eilanden reageerden eveneens geïrriteerd op zijn uitspraken.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen wilde eind deze week dat de Tweede Kamer terug zou keren van zomerreces om de uitspraken van Blok te bespreken. Ploumen noemt de verontschuldigingen die de minister van Buitenlandse Zaken aanbood ‘volstrekt onvoldoende’. Ze vindt dat de uitspraken niet door de beugel kunnen en de positie van Nederland in het buitenland schaden. ‘Ik wil daarom volgende week in debat met de minister van Buitenlandse Zaken. Dit kan niet wachten tot na de zomer.’ Haar verzoek kan niet op steun rekenen van regeringspartijen.

Vrijdag ging Blok akkoord om na de zomer zijn ambtenaren op het ministerie bij te praten over de uitlatingen die door Zembla de wereld in werden geholpen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.