Onderwijs

Onrust door komst islamschool naar Utrecht

11 juli 2018

In Utrecht is onrust ontstaan over de komst van een islamitische basisschool naar de wijk Leidsche Rijn. Buurtouders voelen zich in de steek gelaten door de gemeente, die er niet over piekert in te grijpen.

Dat meldt De Telegraaf woensdag. Voor de islamschool Al Arqam zijn al zeker 270 aanmeldingen.

Volgens de plannen gaat de school het gebouw delen met een al bestaande openbare school: De Klimroos.

Ouders van kinderen op die school hebben een brandbrief naar de gemeente gestuurd. Zij zijn bang dat het imago van ’zwarte school’ wordt versterkt en vrezen voor ’onrust in een geïntegreerde wijk’. ‘Hiermee werkt de gemeente mee aan het niet integreren van jonge kinderen, die de basis vormen van onze samenleving,’ schrijven ze. De ouders vrezen dat tegenstellingen in de wijk worden gestimuleerd.

Meer achtergronden, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Angst voor leegloop school

Ook zijn ze bang dat islamitische kinderen massaal door hun ouders worden overgeplaatst naar de nieuwe school, waardoor De Klimroos leegloopt en de kwaliteit van het onderwijs achteruitgaat.

Ondanks de brief is het gemeentebestuur niet van plan in te grijpen. Volgens wethouder Anke Klein (D66) van Onderwijs is er sprake van een ‘zorgvuldige afweging’. Ze wil in gesprek met betrokken partijen om te kijken ‘hoe we dit proces voor iedereen op een manier kunnen vormgeven waarmee ze kunnen leven’.

Ruzie in de raad

In de Utrechtse gemeenteraad is inmiddels ruzie ontstaan over de school. Mahmut Sungur, fractievoorzitter van DENK Utrecht, is voorstander van de komst van de school. ‘Het zou nog mooier zijn als meer niet-moslims zich gaan inschrijven op een islamitische basisschool zodat het wat diverser wordt,’ schrijft hij op Twitter. Dat wekte de woede van fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht Cees Bos.

‘De praktijk wijst uit dat de samenstelling van de populatie binnen een islamitische school zeer eenzijdig is. Dat maakt de school dubbel zo bijzonder en helpt niet mee om segregatie tegen te gaan,’ reageert hij. Op zijn beurt verwijt Sungur Bos weer een dubbele maatstaf.

‘Stel voor dat je aangifte doet met je grote woorden,’ zegt Bos in een latere tweet. ‘Laat de rechter zich maar eens uitlaten of er sprake is van discriminatie.’

D66-raadslid Mohammed Saiah snapt de zorgen van de ouders, maar kan ze niet wegnemen. ‘Ik ben zelf fan van een openbare school,’ zegt hij. Maar contact kan er volgens hem ook zijn op het voetbalplein.

Aanwijzen plek duurde te lang

Farouk el Kodady, woordvoerder van de Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht is blij dat zijn school nu een plek heeft, maar klaagde in de Volkskrant al dat het aanwijzen van een locatie veel te lang heeft geduurd. ‘Ik hoor van andere schoolbesturen dat ze veel gemakkelijker aan ruimte komen, terwijl wij zeven maanden in gesprek zijn  geweest met de gemeente. Het lijkt er toch op dat het gelijkheidsbeginsel met voeten wordt getreden.’

Lees ook deze column van Syp Wynia:

Het waren weer goede maanden voor de zelfislamisering 

El Kodady stapte daarom eind juni naar de rechter om via een kort geding de gemeente te dwingen een plek aan te wijzen. De rechter gaf de stichting en de gemeente daarop een week om tot een oplossing te komen.

Vergelijkbare situatie in Amsterdam

Vorig jaar was er ophef in Amsterdam rond de oprichting van een islamitische middelbare school. Bestuursleden werden ervan beschuldigd er extreme, salafistische denkbeelden op na te houden. De gemeente wilde hun aanvankelijk dan ook geen ruimte geven, maar omdat de vrijheid van onderwijs in de wet is vastgelegd, had de overheid ook geen mogelijkheden de school te weigeren. Inmiddels is de school open.

Volgens de plannen opent de school in Utrecht op 1 augustus.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.