Den Haag

OM verdenkt Malek F. van terrorisme: ‘Wilde in kerk toeslaan’

23 juli 2018

De Syrische messensteker Malek F. heeft tijdens politieverhoren gezegd dat hij in een kerk had willen toeslaan. Eerder schreef hij al op Facebook dat ‘ongelovigen’ moeten ‘lijden’. Het Openbaar Ministerie denkt dat F. een terreuraanval wilde plegen, maar zijn advocaat is erop gebrand de rechter ervan te overtuigen dat dit niet het geval is.

Maandag was de eerste zitting in de zaak tegen de 32-jarige Malek F. Job Knoester, de advocaat van de Syriër, benadrukte meermaals dat er geen sprake zou zijn van een terroristisch motief en vraagt op dit punt dan ook vrijspraak.

Advocaten: ‘Psychische problemen, geen terreur’

Malek F. stak op Bevrijdingsdag drie mensen neer op het Johanna Westerdijkplein bij de Haagse Hogeschool in Den Haag. Hij werd door de politie in zijn been geschoten en gearresteerd. De Syrische man wordt verdacht van drie pogingen tot moord dan wel doodslag, al dan niet met terroristisch oogmerk.

Ook wordt hij verdacht van twee bedreigingen met zware mishandeling. Een keer een vriend van een van de slachtoffers en een keer omdat hij in een café bij het Johanna Westerdijkplein iemand met een mes zou hebben bedreigd.

Willem Korteling, de tweede advocaat van F., zei dat de Syriër met psychische problemen worstelde en dood wilde. Die problemen zouden hem tot zijn daden hebben gedreven, aldus Korteling. Volgens hem hoopte F. dat de politie hem zou doodschieten. De advocaat spreekt van een ‘innerlijke strijd, zonder terroristische intenties’: ‘Het valt mijn cliënt zwaar dat hij als terrorist wordt beschouwd.’

Maar daarmee neemt het Openbaar Ministerie (OM) geen genoegen: F. zou een terreurdaad hebben willen plegen, zo blijkt onder meer uit uitspraken die hij deed tijdens politieverhoren.

Ook kreeg de politie in maart al een anonieme brief, waarin stond dat Malek F. in staat zou zijn een terroristische daad te plegen. Vorige week werd bovendien bekend dat hij in een Facebook-post schreef dat ‘ongelovigen moeten lijden’, een uitspraak die hint op radicaal gedachtegoed.

Pieter Baan Centrum zit vol

Naast de ontkenning dat F. een terrorist zou zijn, bepleit zijn verdediging tijdens de zitting ook dat de politie te ver is gegaan tijdens zijn arrestatie. Er zou volgens advocaat Knoester sprake zijn geweest van ‘disproportioneel geweld’ tegen de Syriër. Ook zegt de advocaat dat F. tijdens het steken geen ‘Allahu akbar’ riep, maar pas toen hij werd neergeschoten. De advocaat spreekt over een ‘beladen uitroep, die niets hoeft te betekenen’.

Inhoudelijke behandeling van de zaak is voorlopig nog niet aan de orde. Het OM wil dat F. naar het Pieter Baan Centrum wordt gestuurd ter observatie. Maar bij het Pieter Baan Centrum geldt nu een wachttijd van 22 weken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.